Mit tegyünk, ha viharba keveredtünk?

2021. július 19. 12:59

A vasárnapi viharos szél okozta károk miatt négy alkalommal avatkoztak be Heves megye tűzoltói. Délután a 23-as út 16-s kilométerénél, Mátraterenye térségében egy fa dőlt az útra és egy kisbuszra. A jármű utasai nem sérültek meg, a pétervásárai katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói kinyitották a jármű ajtaját, majd a fát motoros láncfűrésszel eltávolították. Adács Széchenyi István utcájában az útra, az Árokszállási utcában kerítésre, a temetőben pedig sírokra dőltek fák. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel avatkoztak be és távolították el a kidőlt fákat.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a meleg nyári időben gyorsan kialakuló záporokra, zivatarokra is számítani kell, amikor az erős szél és a villámcsapás komoly veszélyforrás lehet.

  • Ha nagy villámlással járó vihar közeleg, húzódjon be valahová (ne magányosan álldogáló fa alá). A legjobb egy ház vagy egy üzlet.
  • Ha gépkocsiban ül, az ablakokat zárja be, a fém részeket ne érintse meg.
  • Hagyja el a kimagasló helyeket.
  • Kerülje a nedves talajt, azonnal hagyja el a vízfelületeket.
  • Kerülje a szakadékokat, ahol fennáll a kőomlás veszélye.
  • Nem ajánlott öreg, magányosan álló fa alatt táborozni, mert a lezuhanó ágak összezúzhatják a sátrat, és a villámcsapás veszélye is itt a legnagyobb.

Mindenki figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, riasztásait! Ahol kiadták a felhőszakadás miatti riasztásokat, javasolt a pincéket áramtalanítani, továbbá minden olyan tárgyat, amelyekben a víz kárt tehet, felvinni a pincéből, mélygarázsokból. Ha a hirtelen nagy mennyiségű eső miatt villámárvíz alakul ki, fontos, hogy az utcán hömpölygő vízen sem gépjárművel, sem gyalogosan ne próbáljon meg átkelni! Néhány centiméteres víz is képes ledönteni az embert a lábáról, a térdig érő vízfolyás autókat is elsodorhat, ezért ilyenkor a biztonság érdekében kerülőutat válasszon. A gyorsan sodródó, sáros vízben nem láthatók a járdaszegélyek és egyéb gödrök, buckák, akár egy csatornafedelet is elmozdíthat a víz, amely további veszélyforrásokat jelenthet, továbbá a víz mélysége sokszor csalóka lehet. 

Ha rendezvényen kerül viharba fontos, hogy tudja, merre van a kijárat. Ha el kell hagyni a rendezvényt akkor azt ne sietve, hanem normális léptekkel tegye, úgy könnyebben eljutnak a kijáratig és átjutnak rajta, mintha rohannának. Törekedjen arra, hogy nyugodt, higgadt maradjon, és minden körülmények között vigyázzon társaira! Ha sérült embert lát, vigye védett helyre és minél hamarabb értesítse a mentőket.