A hétvége mérlege

2021. július 12. 13:13

Pénteken és az elmúlt hétvégén 24 alkalommal avatkoztak be megyénk tűzoltói, a káresteket 21 hivatásos, 2 önkormányzati és 3 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte.

Pénteken délelőtt letért az úttestről és az árokban a tetejére borult egy személyautó a 21-es főút Hatvan és Lőrinci közötti szakaszán. A balesethez a hatvani hivatásos tűzoltók vonultak ki, áramtalanították a járművet, a helyszínre mentők is érkeztek. Sarudon, Gyöngyösön két helyszínen kis területen elszáradt növényzet égett, Zaránkon pedig kerti sütés lángjai kaptak bele a közelben tárolt tűzifába. A gyöngyösi és jászberényi hivatásos, a tiszanánai önkormányzati tűzoltók vízzel és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat. A péntek esti országos vihar térségünket szerencsére csak kis mértékben érintette, a füzesabonyi hivatásos és önkéntes tűzoltók Tenk és Dormánd között, a hevesi katasztrófavédelmi őrs tűzoltói Hevesvezekényen távolítottak el útra kidőlt, forgalmi akadályt képző fákat.

Szombat hajnalban Sirok és Tarnaszentmária között dőlt az úttestre egy tíz méteres fa, melyet a pétervásárai hivatásos tűzoltók távolítottak el. Gyöngyösön három helyszínen, továbbá Adácson is száraz fű és összehordott szemét égett, a város hivatásos tűzoltói oltották el a kis kiterjedésű tüzeket. Délután felborult egy gépkocsi a 31-es főúton Átány térségében. A járműben hárman utaztak, a balesethez a hevesi hivatásos tűzoltók vonultak műszaki mentés céljából. Kora este teljesen kiégett egy kombájn Hort külterületén. A tűz egy hektáron a búzatarlót is érintette. A hatvani hivatásos tűzoltók három vízsugárral előbb körülhatárolták, majd megfékezték a lángokat, munkájukat egy erőgép is segítette, amellyel körbetárcsázták a tűzzel érintett területet. Késő eset pedig a pétervásárai hivatásos tűzoltók Ivád határában a 23-as főútról távolítottak el úttestre szakadt faágat. 

Szombaton reggel az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport 8 fővel, majd a kora esti órákban 8 Heves megyei hivatásos tűzoltó indult útnak Baranya megyébe, Sellye településre, ahol a péntek este tomboló vihar és jégeső okozta károk felszámolásában vesznek részt. A sérült tetőkről távolítják el a törmeléket és az összetört cserepeket, a feltépett bádoglemezeket, majd azokat fóliával betakarják, hogy az ingatlanokat lefedjék.

Vasárnap hajnalban egy parkoló gépkocsinak ütközött egy másik jármű Hatvanban, a Hegyalja út elején. Az álló autóban senki nem tartózkodott, a balesetet okozó kocsiban csak a vezetője utazott. A hatvani hivatásos tűzoltók áramtalanították mindkét járművet. Délután Besenyőtelek és Kömlő között égett elszáradt növényzet, a füzesabonyi hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat. Az M3-as autópálya 109 kilométerénél egy autó a szalagkorlátnak ütközött, a füzesabonyi katasztrófavédelmi őrs tűzoltói avatkoztak be. Az autóban egy ember utazott, aki nem sérült meg. Kora este a tetejére borult egy személyautó a 25-ös főút 23-as kilométerénél, Eger térségében. Az esethez a város hivatásos tűzoltói érkeztek ki, akik a kerekeire állították a gépkocsit és letolták az útról. Késő este Adácson egy legelőn keletkezett tűz, a gyöngyösi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral fékezték meg a lángokat. 

A vasárnap délutáni viharos időjárás miatt Heves megye tűzoltói négy alkalommal vonultak. Egy családi ház garázsába folyt be a megáradt patak vize Szilvásváradon. A helyi önkéntes tűzoltók szivattyúval távolították el az összegyűlt vizet. Este Vámosgyörkön, Apcon és Noszvaj határában az erős szél fákat csavart ki, melyek villanyvezetékre és az útra dőltek. Az egri, a hatvani hivatásos, a jászárokszállási önkormányzati, továbbá a szomolyai önkéntes tűzoltók motoros láncfűrészekkel és kéziszerszámokkal avatkoztak be, eltávolították a kidőlt és veszélyesen megdőlt fákat.