Fokozott közúti ellenőrzések Heves megyében

2021. június 18. 09:43

Az elmúlt időszakban igazgatóságunk iparbiztonsági szakemberei több alkalommal vettek részt olyan nagyszabású országos vagy régiós szintű közúti ellenőrzési akciókon, melyeken a közlekedésbiztonsági szempontok figyelembe vételével, a társhatóságokkal közösen vizsgálták a közúti veszélyes áru szállításra (ADR) vonatkozó előírások és a tűzvédelmi szabályok betartását.

A katasztrófavédelem mellett a társhatóságok, vagyis a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Országos Rendőr-főkapitányság területi szerveinek részvételével tartott „DISASTER 2021 ADR I.” elnevezésű, három napos közúti akció során, 16 helyszínen összesen 101 szállítóegységet állítottak meg az ellenőrök, melyből 34 tartozott az ADR hatálya alá. A fix pontok mellett különös hangsúlyt kaptak a járőröző mobil ellenőri csoportok, amelyek az egyes helyszíneket kikerülő, az ellenőrzés alól kibújni próbáló járművezetőket és járműveket vonták kontroll alá. A katasztrófavédelem munkatársai hivatali munkaidőn túli, éjszakai ellenőrzéseket is végeztek. A mindenre kiterjedő vizsgálatok eredményeként hat szabálytalan veszélyes áru szállítás miatt indult hatósági eljárás. Az elkövetett szabálytalanságok elsősorban a rakományok nem megfelelő rögzítésével, a szabálytalan jelölésekkel és fuvarokmányokkal, valamint a nem üzemképes tűzoltó készülékekkel voltak kapcsolatosak. Találtak szabálytalanságokat a járművek, a küldeménydarabok jelölésénél, bárcázásánál is, és volt, amikor a járművezető oktatási bizonyítványa hiányzott. A katasztrófavédelem mellett a társhatóságok is számos alkalommal bukkantak szabálytalanságra, gondok voltak például a pihenőidők betartásánál, illetve különböző közlekedési szabálysértésekre is fény derült.

A végrehajtott ellenőrzések tapasztalatai alapján egyértelműen megállapítható, hogy a járványhelyzet miatt a tavalyi évben elmaradt, illetve csökkentett esetszámú ellenőrzések negatív hatással voltak a közúti veszélyes áru szállítással kapcsolatos jogkövető magatartásra. A szállításokat végző cégek jogkövető magatartása számos esetben megkérdőjelezhető, a járműszemélyzet oktatása felületes. 

A katasztrófavédelem továbbra is elkötelezett a veszélyes áru szállítással kapcsolatos szabályok maximális betartása, illetve betartatása mellett, ezért kérjük a szállítást végző cégek, vállalkozások vezetőit, hogy nagyobb odafigyeléssel, jogkövető magatartással tartsák be nemzetközi előírásokat és ennek fontosságára hívják fel az alkalmazott gépkocsivezetők, kocsikísérők figyelmét is.

Fotó: Gyöngyösi KVK