A tűzoltó ott segít, ahol szükség van rá

2021. április 01. 10:00

Az egri hivatásos tűzoltók éppen riasztást követően bevonultak a tűzoltó laktanyába kedden délután, amikor az egyik buszmegállóban észrevettek egy földön fekvő embert.

Azonnal megálltak, hogy megnézzék, kell-e segítség. A rajban Keskeny Attila tűzoltó zászlós is szolgálatban volt, aki Disaster Medic, azaz kárhelyszíni elsősegélynyújtó végzettséggel is rendelkezik, és azonnal megkezdte a sérült személy elsődleges ellátását, aki zúzódásokat, horzsolt sérüléseket szenvedett. Az alapvető sebellátást követően a sérültet a tűzoltók átadták a kiérkező mentős bajtársaknak.

Keskeny Attila 2018-ban végezte el a kárhelyi elsősegélynyújtó tanfolyamot instruktori szinten. A tanfolyam elvégzése után az Országos Mentőszolgálat egri mentőállomásán is tevékenykedett. Jelenleg mentőápolói tanulmányait folytatja az egri Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolában. A zászlós az utóbbi években oktatássorozatot is tartott Heves megye tűzoltóinak, melynek keretein belül átadta tudását a tűzoltóknak, ezáltal minden beavatkozó hivatásos tűzoltó szert tett alapfokú elsősegélynyújtó ismeretre. Ez azért fontos, mert a tűzoltók, mint általában az első beavatkozó erők egy káreseménynél, gyors segítséget tudnak nyújtani a sérülteknek, ezáltal akár életét is tudnak menteni, továbbá szükség esetén segíteni tudják a mentők munkáját. Az oktatássorozat jelentős mérföldkő volt megyénkben a kárhelyszíni egészségügyi ellátás javítása érdekében. A zászlós a tegnapi napon is példát mutatott társainak, tapasztalatait és jártasságát használva haladéktalanul ott termett ahol szükség volt rá. 

Fotó: Fibec Zoltán tű. őrm.