Több mint húsz hektáron égett a száraz növényzet

2021. március 08. 13:22

Összesen tizenegy alkalommal riasztották a tűzoltókat szabadtéren keletkezett tűzesethez Heves megyében, a hétvégén.

Pénteken, az esti órákban, Boldog határában erdős, bozótos területek lángoltak közel tíz hektárnyi területen. A jászberényi, hatvani hivatásos és a boldogi és jászfényszarui önkéntes tűzoltók közös erővel körülhatárolták, majd eloltották a tüzet.

Szombaton Apc határában egy körbála gyulladt meg, a lángokat a hatvani hivatásos tűzoltók egy vízsugárral fékezték meg.

Vasárnap Turán, Besenyőtelken, Kompolton, Sarudon, Pétervásárán, Erken, Egerbakta és Ózd határában, továbbá Bélapátfalva és Bükkszentmárton között, kapott lángra elszáradt aljnövényzet, nádas és száraz bokros terület. A tüzek néhány száz négyzetméteres területektől tíz hektárra terjedtek ki. Az egri, hatvani, pétervásárai, füzesabonyi, bátonyterenyei hivatásos, a bélapátfalvai, tiszanánai, jászárokszállási önkormányzati és a bélapátfalvai önkéntes tűzoltók vízzel és kéziszerszámokkal fojtották el a lángokat. 

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy kerti zöldhulladékot csak ott szabad elégetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi, a rendeletben meghatározzák az égetés időintervallumát és a feltételeit is. Fontos, hogy mindig nagy körültekintéssel végezzük az égetést, legyen a közelben egy szerszám, amivel a tüzet kordában lehet tartani és néhány vödör víz, vagy a kerti slag, amivel el lehet oltani. Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni. A tüzet sosem nem szabad felügyelet nélkül hagyni!

További információk a szabadtéri tűzgyújtásról és égetésről: 

https://heves.katasztrofavedelem.hu/33429/tuzveszelyes-tevekenysegre-vonatkozo-szabalyok

Fotó: Heves MKI - archív