Együtt gyakoroltunk a téli időjárásra készülve

2020. november 12. 15:14

Együttműködési és értékteremtő gyakorlatot szervezett a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerdán, melynek célja a téli rendkívüli időjárásra történő felkészülés volt. A gyakorlaton részt vettek az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt., az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt, Sirok, Recsk, Parád és Bodony községekből a Polgármesteri Hivatalok munkatársai, képviselői, polgárőrei, önkéntes tűzoltói, mentőcsoportjai, továbbá az egri hivatásos tűzoltók és az Agria Speciális Mentő és Tűzoltócsoport önkéntesei.

Az összetett gyakorlat öt helyszínen zajlott és több részből állt. A feltételezés szerint a Mátra északi oldalán fekvő Parád, Recsk, Bodony és Sirok településeken nagy mennyiségű ónos eső esett, amely ráfagyott a fák ágaira, a jég súlya alatt pedig számos faág az úttestre szakadt, továbbá fák dőltek járdákra, utakra. A kidőlt fák a környező erdős területeken villanyvezetékeket is elszakítottak és oszlopokat törtek ketté. A kialakult helyzet előre láthatólag több napos áramkimaradást eredményezett, mely intézmények és az állampolgárok biztonságát veszélyeztette a téli hidegben. A helyreállítási munkálatokat a hatóságok és társzervek, együttműködő szervezetek haladéktalanul megkezdték. Az áramszolgáltató szakemberei a településekre nagy teljesítményű mobil aggregátorokat szállítottak, melyről ideiglenesen biztosítani tudták a települések áramellátását. A Parádfürdői Állami Kórház karbantartó és műszaki csoportjának szakemberei áramkimaradás esetén saját, másodlagos áramforrásukról három percen belül képesek a helyreállítási munkálatok idejére biztosítani az intézmény áramellátást. A kialakult helyzet közvetlenül érintette a Köszörű-völgyi víztározót is, ahol a víztisztítók, szivattyúk működéséhez is szükséges az áram. A vízművek szakemberei szintén saját áramfejlesztőjüket használva dolgoztak a problémák megoldásán, a munkálatok idején pedig tartályos kocsival és tasakos vízzel biztosították az ivóvizet a bajba jutott települések lakói számára. 

A gyakorlat keretében egy veszélyes anyaggal kapcsolatos balesetet és annak felszámolását is szimulálták a tűzoltók. A feltételezés szerint a 24-es számú főút parádi bevezető szakaszán egy propán-bután gázt szállító szállítóegység és egy furgon a havas úttesten közúti balesetet szenvedett. Az ütközés közben felborult ADR gépjármű megsérült, ennek következtében hirtelen nagy mennyiségű veszélyes gáz szabadult ki a környezetbe. A kiáramló veszélyes gázfelhő közvetlenül veszélyeztette az ott élő lakosokat, továbbá a szintén felborult furgon rakterén elhelyezett 200 literes fémhordó felhasadt, ebből fáradt olaj folyt a közút mellett csörgedező Tarna-patakba. A furgon vezetője könnyebb sérüléseket szenvedett. A kárfelszámolásban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, továbbá a Heves megyei katasztrófavédelmi mobil labor szakemberi vettek részt. A felderítést követően megkezdték a sérült személy mentését, kijelölték a védőövezeteket, lezárták a veszélyeztetett területeket, értesítették a társhatóságokat, levegő minőségi méréseket végeztek, kihelyeztek egy meteorológiai állomást, valamint meghozták azon szükséges lakosságvédelmi intézkedéseket, melyek a lakosság tájékoztatása, riasztása és szükség szerinti elzárkóztatása voltak.

A felkészülésen a hivatásos, önkéntes tűzoltók és önkéntes mentőszervezetek a települések közútjait, gyalogosforgalmát veszélyeztető korhadt vagy veszélyes fákat eltávolították, hogy azok egy esetleges extrém időjárásban már ne okozhassanak károkat. Az ilyen összetett gyakorlatok biztosítják a beavatkozó állomány taktikai bevethetőségének szinten tartását, annak fejlesztését. Hozzájárulnak az esetlegesen előforduló káresemények, krízis helyzetek hatékonyabb kezeléséhez, valamint a szervezetek közötti gyorsabb, hatékonyabb információáramlás és a reagálási képesség erősítéséhez.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.