Veszélyesáru-szállítási ellenőrzés megyénk útjain

2020. október 26. 15:11

A korábbi évekhez hasonlóan október 19-21. között országos közúti veszélyesáru-szállítási ellenőrzési akciót tartott a katasztrófavédelem a társszervek területi és helyi szerveinek részvételével DISASTER 2020. ADR akció elnevezéssel. Heves megyében összesen 20 helyszínen, 17 katasztrófavédelmi szakember részvételével hajtották végre az ellenőrzéseket, az akcióban a hatékonyság érdekében mozgó katasztrófavédelmi csoportok is részt vettek.

Az ellenőrzés elsődleges célja az illegális, rejtett nemzetközi és belföldi közúti veszélyes szállítmányok felderítése, a szabálytalan, ezért kockázatot jelentő szállítmányok kiszűrése, a közúti közlekedés biztonságának növelése volt. 

A hatóságok képviselői kiemelt figyelmet fordítottak a járványügyi helyzet miatt szükséges egyéni védőeszközök használatára és a kötelező távolságtartásra. Az akció ideje alatt megyénkben 157 közúti járművet ellenőriztek, ezek közül 34 jármű szállított a veszélyes áruk közúti fuvarozásának szabályai, azaz az ADR hatálya alá tartozó rakományt. Az ellenőrök kettő veszélyes árut szállító közúti járműnél két szabálytalanságot tártak fel. A szabálytalanság jellege miatt egyik járművet sem kellett feltartóztatni. Az akció során az illegális veszélyes áruszállítás kiszűrése érdekében az ADR előírásai szerint nem jelölt járműveket is ellenőriztek, azok közül 6 esetben tapasztaltak tűzvédelmi szabálytalanságot.

A vizsgált közúti járművek három nap alatt összesen több mint 371 tonna veszélyes árut szállítottak. Az ellenőrzések egyértelműen azt mutatják, hogy indokolt a rendszeres kontroll, hiszen nagymértékben erősíti a közúti közlekedés biztonságát.

Fotó: Istványi Nóra tű. főhadnagy