A szüreti időszak veszélye

2020. szeptember 15.

Heves megyében is elkezdődött a szüret, egyes helyeken már a mustot érlelik a pincékben. A must erjedése során mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Heves Megyei Tűzmegelőzési Bizottság a mai napon egy felkészítő gyakorlattal hívta fel a figyelmet a szén-dioxid veszélyére.

A szén-dioxid kiszorítja a levegőt a pincéből, ezáltal oxigénhiányos környezetet hoz létre. A mustgáz miatti oxigénhiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált okozhat. Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. A tragédiák megelőzése érdekében fontos szellőztetni a pincéket, továbbá célszerű szén-dioxid-érzékelőket is telepíteni. Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy gyertyával ellenőrzi, van-e elég levegő a pincében. Fontos, hogy az égő gyertyát ne kézben, hanem például egy lapáton tartsuk magunk előtt, és úgy menjünk le a pincébe. Ha a gyertya elalszik, életveszélyes a pincébe menni.

A mai gyakorlaton az egri hivatásos tűzoltók vonultak egy feltételezett káresethez. A feltevés szerint valaki rosszul lett egy pincében, saját erejéből onnan nem tudott kijönni, ezért a pincében dolgozók segélyhívást adtak le. Az egri lánglovagok két gépjárművel érkeztek, felvették a kapcsolatot a pince tulajdonosával, megismerkedtek a pince elrendezésével. A műszaki mentés során hosszú köteleket használtak, melyek segítségével könnyen megtalálták a pincéből kivezető utat, majd hordágyon hozták ki a bajbajutott embert. A tűzoltók környezeti levegőtől független, sűrített levegős légzőkészülékkel avatkoznak be az ilyen esetekben, mely képessé teszi őket, hogy a mentést az oxigénhiányos környezetben is végre tudják hajtani. A megyei katasztrófavédelem felhívja a figyelmet, hogy aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.