Sajtóbejárás az új tűzoltólaktanyában

2020. szeptember 09. 16:13

A „Tűzoltólaktanyák kialakítása – Gyöngyös tűzoltóság” elnevezésű, KEHOP-1.6.0-15-2016-00005 azonosítószámú projekt 1 milliárd 301 millió 736 ezer 802 forint vissza nem térítendő uniós támogatásból valósul meg. A katasztrófavédelem hatékonyságát növelő zöldmezős beruházás keretében egy, a kor szakmai elvárásainak megfelelő, modern és gazdaságosan fenntartható ingatlan épül Gyöngyösön, amely a városi katasztrófavédelmi kirendeltségnek és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságnak ad majd otthont.

Szeptember kilencedikén a sajtó képviselői megtekintették az új épületet és udvarát, a bejárás során dr. Zólyomi Géza tűzoltó ezredes, a gyöngyösi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője bemutatta a laktanya helyiségeit és részletesen ismertette ezek funkcióit. A bejárás a földszinti híradóközponttól indult, a résztvevők megnézték a tömlőmosó- és szárító-berendezéseket, a gépjárműmosót, a tűzoltók pihenőhelyiségeit, a leendő konditermet, továbbá szó esett légzőkészülékek palackjainak töltéstechnológiájáról is. Jelenleg párhuzamosan folynak az épület külső és belső építési, gépészeti szerelési munkálatai, ezzel egyidejűleg kialakítják a vonulási útvonalat, és burkolják a parkolóhelyeket. Az irányítási, hivatali épületrész mellett egy, a szertárakat magába foglaló, a készenléti állomány elhelyezésére szolgáló, több mint ezer négyzetméteres épületszárnyat is kialakítottak. Az udvaron helyet kap egy mászóház és a későbbiekben sportpálya és kismotorfecskendő-szerelő pálya is, amelyek a tűzoltósport alapjait képezik. A létesítményben összesen tizenkét gépjármű helyezhető el. 

A projekt kiemelt célja, hogy a korszerű üzemelés-technológiai rendszerrel ellátott laktanya hosszú élettartamú, gazdaságosan fenntartható és üzemeltethető legyen, mindemellett illeszkedjen a városképbe. A Gyöngyös közepén található, csaknem egyhektáros építési telken épülő laktanya egyik nagy előnye, hogy a kivonuló tűzoltó gépjárművek a fő forgalmi utakat gyorsan, akadálymentesen tudják megközelíteni, onnan négy irányba lehet kihajtani. Az épület a jó hőszigetelésű, korszerű építési anyagoknak, épületszerkezeti elemeknek, épületgépészeti technológiáknak köszönhetően a legmodernebbek egyike lesz. Az ingatlan-beruházás eredményeképpen csökken a vonulási idő, csökkenthető a bekövetkező károk mértéke, összességében biztonságosabbá válik a környéken élők élete.

Fotó: Heves Katalin tű. alez. / Nagy Csaba tű. fhdgy. - Heves MKI