A Mátrában gyakorlatoztak a tűzoltók

2020. augusztus 29. 12:16

Mentési gyakorlatot tartott a Mátrában a Heves megyei katasztrófavédelem, melyen a gyöngyösi, az egri és a pétervásárai hivatásos tűzoltók vettek részt.

A feltételezett szituációban egy siklóernyős eltűnt Mátrafüred térségében, a társa kényszerleszállást hajtott végre és segítséget kért. A megyei műveletirányítás a helyszínre riasztotta a gyöngyösi, pétervásárai és az egri hivatásos tűzoltókat, értesítette az illetékes társszerveket, a környékbeli önkéntes tűzoltókat és mentőegységet. A kárhelyre kiérkezést követően a mentés vezetője értékelte az információkat, beazonosította a területet, majd több pontból kiindulva kezdték meg az eltűnt ember felkutatását. A mentőegységek folyamatos rádiókapcsolatban álltak egymással, a mentéshez szükséges információkat megosztották, ezek alapján a műveletirányítás hatékonyan tudta koordinálni a keresést. A tűzoltók kutató munkáját a térinformatikai eszközök is segítették. A bajba jutott siklóernyőst megtalálták, aki egy kedvezőtlen légáramlat következtében egy húsz méter magas fán landolt, ernyőjének kötélzete beakadt a fa ágaiba. A tűzoltók a rendelkezésre álló szakfelszereléseikkel megkezdték a mentést. Dugólétráról elérték az ernyő hevederein lógó sérültet, akit mentőkötéllel biztosítva kiszabadítottak, majd mintegy 4 m magasságból biztonságosan leengedtek. A mentésben részt vevő disaster medic képesítéssel rendelkező tűzoltó megvizsgálta a feltételezett sérültet, majd ezt követően az egység hordágyon a mentők által is megközelíthető, közeli parkolóba szállította.

A megyei ellenőrző gyakorlat célja volt, hogy hasonló éles helyzetekben a tűzoltók felkészültek legyenek, ismerjék az eljárásrendet, ezáltal a bajba jutottakon gyorsan és szakszerűen tudjanak segíteni. A gyakorlat során a mentésben részt vevő egységek a kutatásra és életmentésre helyezték a hangsúlyt.

Fotó: Rónai Zoltán tű szds.