Ne csak magunkra, a környezetünkre is figyeljünk!

2020. június 26. 11:01

A hosszabb és melegebb nappalok sokunk számára a szabadságot, a felhőtlen szórakozást jelentik. Ahhoz, hogy ez így is legyen, tudnunk kell, hogy nyáron gyakran fordulhat elő heves zivatar, viharos szél, felhőszakadás vagy éppen jégeső, máskor pedig rendkívüli hőhullámok tehetik próbára szervezetünket és tűrőképességünket.

Nyáron elsősorban a viharok és a kerti sütés-főzés következtében kialakuló kisebb tüzek jelentenek veszélyt. Vihar közeledtével a kerti bútorokat és a szél által mozdítható tárgyakat rögzítsük vagy tegyük biztonságos helyre, így elkerülhetőek a sérülések és a károk egy része. A kertben meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, és mindig legyen nálunk megfelelő mennyiségű oltóanyag.

A vízparton a hirtelen jött viharok jelentenek veszélyt a vízben és a vízparton tartózkodókra nézve. A hazai nagy tavakon viharjelzőrendszert működtet a katasztrófavédelem az itt tartózkodók tájékoztatása és biztonsága érdekében. Az elsőfokú viharjelzés esetén percenként negyvenötször felvillanó sárga fényjelzés jelzi, hogy a parttól ötszáz méternél messzebb tilos fürödni. A másodfokú viharjelzés esetén a percenként kilencvenszer felvillanó sárga fényjelzés figyelmeztet arra, hogy fürödni tilos.

A meteorológiai szolgálat az élet- és vagyonvédelem érdekében a legvalószínűbb veszélyes időjárási eseményekről előbb figyelmeztető előrejelzéseket, majd a bekövetkezés előtt legalább egy-három órával riasztást ad ki. A kiadott figyelmeztető előrejelzések, valamint a néhány órás időtartamra vonatkozó riasztások során egyaránt három-három veszélyességi szintet különböztetünk meg.

Az első fokozatú, citromsárgával jelölt időjárási események nem szokatlanok ugyan, de a szabadban ilyenkor már tanácsos elővigyázatosnak lenni. Célszerű a szokásosnál gyakrabban és alaposabban tájékozódni a várható időjárásról. A második fokozatú, narancssárgával jelölt jelenségek már tényleges károkhoz vezethetnek, és akár személyi sérülést, balesetet is okozhatnak. Fontos, hogy ilyenkor már rendszeresen tájékozódjanak az időjárás alakulásáról. Kövessék a média által közvetített tanácsokat, és a hatóságok utasításait. A harmadik fokozatú, pirossal jelölt veszélyes események már komoly károkat okozó, sok esetben emberi életet is fenyegető időjárási jelenségek lehetnek. Ilyen veszélyjelzés esetén legyenek nagyon körültekintőek, vigyázzanak saját maguk és szeretteik biztonságára, valamint az értékeikre. Folyamatosan kísérjék figyelemmel a legfrissebb hivatalos meteorológiai információkat. Minden körülmények között kövessék a hatóságok utasításait és húzódjanak biztonságos helyre.

A nyári időszak veszélyes időjárási helyzeteiről mindig időben értesülhetnek a televíziók és a rádiók hírműsoraiból, valamint az internetes hírforrásokból, köztük az Országos Meteorológiai Szolgálat weblapjáról a veszelyjelzes.met.hu címen.

Kérjük, az ilyen jellegű közleményeket lehetőség szerint kísérjék figyelemmel a katasztrófavédelem hivatalos Facebook oldalán és a VÉSZ okosalkalmazáson is.

A tartósan száraz időszak egyik velejárója, hogy emelkedik a szabadtéri tüzek kialakulásának kockázata. Mielőtt tüzet gyújtanánk a szabadban, tájékozódjunk arról, nincs-e érvényben tűzgyújtási tilalom, illetve minden, a szabadban észlelt tűzesetet jelentsünk be a 112-es segélyhívó számon.

Forrás: BM OKF