Huszonkét önkétes tűzoltó egyesület sikeres pályázata Heves megyében

2020. május 26. 13:23

Az önkéntes tűzoltó egyesületek támogatására idén hatszázegy egyesület nyújtott be pályázatot, amelynek segítségével különféle tűzoltóeszközökhöz és felszerelésekhez juthatnak. Idén tizennéggyel több önkéntes tűzoltó egyesület kap támogatást, mint az elmúlt évben. A Heves megyei önkéntesek közül huszonkét tűzoltó egyesület pályázott, ők több mint tizennyolc millió forint értékű támogatást kapnak.

2020-ban ismét hétszáz millió forint összértékű támogatást oszthat szét a katasztrófavédelem a Magyarországon működő önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek között a központi költségvetés fejezeti kezelésű előirányzata terhére. A hétszázmillió forintból százmilliót az önkéntes mentőszervezetek kaptak, a fennmaradó hatszáz millió forint a tűzoltó egyesületekhez kerül.

Folyamatosan nő az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek száma, az idei évben már ötvenöt önkéntes tűzoltó egyesület rendelkezik az önálló beavatkozás jogkörével, a tervek szerint év végéig további öt egyesület kerül ebbe a körbe. Tovább emelkedett a hivatásos tűzoltóságokkal együttműködési megállapodással rendelkező önkéntes tűzoltó egyesületek száma is, idén több mint 93 százalékuk nyújtott be pályázatot.

A pályázati feltételeket sikeresen teljesítő hatszázegy egyesület működési költségekre, eszközök beszerzésére, szakmai tanfolyamokon történő részvételre, pályaalkalmassági-vizsgálatokra, EDR-rádiókra, szertárépítésre és -felújításra, valamint védő- és technikai felszerelésekre nyújtotta be pályázatát.

A bíráló bizottság támogatásra vonatkozó javaslatait az országos katasztrófavédelmi főigazgató jóváhagyta, így működési költségre, szertárépítésre és -felújításra szóló támogatást kapnak az egyesületek. A pályázók ezek mellett védő- és tűzoltótechnikai eszközöket vehetnek át, valamint egyéb eszközöket maguk szerezhetnek be. 

A pályázatnak köszönhetően tűzoltótechnika-kezelői típusvizsgára is lehetősége lesz az önkéntes tűzoltóknak, önkéntes gépjárművezetők pedig megkülönböztető jelzést használó tűzoltógépjárművek vezetésére feljogosító pályaalkalmassági vizsgát tehetnek. Több egyesület jut kézi és mobil EDR-rádióhoz, illetve azok tartozékához.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy. - Archív