Tartalomjegyzék

Helyesen jeleztek a szén-monoxid-érzékelők

2020. május 20.

Három helyszínen is helyesen jeleztek az érzékelők a Heves megyei ingatlanokban kedden.

Délelőtt Egerben egy Hontalan és egy Széchenyi úti ingatlanban, délután pedig egy hatvani lakásban jeleztek a szén-monoxid-vészjelzők. A tűzoltók mindhárom esetben kimutatták a csendes gyilkosnak is nevezett veszélyes szén-monoxid jelenlétét. A gázszolgáltató szakemberei két kazánt és egy fali vízmelegítőt kizártak a rendszerből, azok használatát felülvizsgálatig megtiltották. 

Szerencsére az érzékelők időben jelezték, hogy veszélyes mennyiségű szén-monoxid keletkezett a levegőben, így az ingatlanban tartózkodóknak elég idejük volt arra, hogy kiszellőztessenek vagy elhagyják a helyiséget, az esetek során a lakók nem szenvedtek szén-monoxid-mérgezést.

A balesetek általában a készülékek rossz, engedély nélküli telepítése vagy a szellőzés hiánya miatt, esetleg a karbantartás elmaradása okán következnek be. Azok a készülékek jelenthetnek veszélyt, amelyek a szoba, konyha, vagy fürdőszoba levegőjét használják az égéshez. A nyílt égésterű vízmelegítő nagyon hamar elhasználja egy kis szobakonyha, vagy kisebb fürdőszoba levegőjét, egy nem megfelelően szellőző helyiségben hosszabb időt eltöltve az életünket is veszélyeztethetjük.

Fotó: Heves MKI