Évet értékelt a Heves megyei katasztrófavédelem

2020. február 13. 15:24

Február tizenharmadikán tartotta a 2019. évet értékelő állományértekezletét a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, amelyen a 2020-as feladatokat is meghatározták. Az állománygyűlésen részt vett Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveleti főigazgató-helyettese, jelen volt dr. Kadlott Csaba, a Heves Megyei Kormányhivatal főigazgatója és képviseltették magukat a társ- rendvédelmi és együttműködő szervezetek vezetői is.

Az állománygyűlésen Csontos Ambrus tűzoltó dandártábornok, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője részletesen bemutatta és elemezte az egyes szakterületek tevékenységét. A tűzoltósági szakterületnél kiemelte, hogy a tűzoltói vonulások száma egyre nő, ez annak tudható be, hogy a műszaki mentések száma folyamatosan emelkedik. Az egyre szélsőségesebb időjárás miatt szinte rendszeresek a tömeges beavatkozást igénylő káresemények, évente több alkalommal villámárvizekkel, szélviharokkal, ónos esővel kell megküzdenünk és ezek kiszámíthatatlan módon adnak munkát a katasztrófavédelem állományának - mondta a tábornok. Ezután arról beszélt, hogy a tűzoltói vonulások számát nagyban meghatározzák a szabadtéri tűzesetek. Hatósági munkánk során nagy figyelmet fordítunk az elhagyatott, nem művelt területek kiszűrésére, ennek ellenére mégis megfigyelhető, hogy egy-egy szárazabb időszakban ugrásszerűen megnő a szabadtéri, illetve vegetációs tűzesetek száma. Az igazgató elmondta, hogy a diszlokáció, azaz a tűzoltóságok területi eloszlása Heves megyében jó, a mentő-tűzvédelmet három hivatásos tűzoltó-parancsnokság, három katasztrófavédelmi őrs és két önkormányzati tűzoltóság látja el. Munkájukat huszonhat önkéntes tűzoltó egyesület is segíti, valamint hasonlóan fontos az önkéntes mentőcsoportok szerepe is. Az értékelő beszédben külön hangsúlyt fektetett egyebek mellett a megelőzés fontosságára, az európai uniós és saját forrásokból megvalósított beruházásokra, a szervezet humánhelyzetére, illetve a különféle szervezetekkel, társszervekkel való együttműködésre. Szavait köszönetnyilvánítással zárta: „Szeretném megköszönni a katasztrófavédelem teljes személyi állományának, valamint az együttműködő társszervek munkatársainak a 2019-es munkáját.”

Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok a Heves megyei katasztrófavédelem tevékenységét értékelve szintén hangsúlyosan szólt az önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek rendkívül eredményes munkájáról. A tábornok az idei évre is fontos feladatként határozta meg a tragikus, illetve nagy anyagi kárral járó tüzek megelőzését, valamint az értékteremtő gyakorlatok megtartását.

A rendezvény végén dr. Kadlott Csaba mondott pohárköszöntőt, példásnak ítélve a kormányhivatal és szervei katasztrófavédelemmel folytatott együttműködését, majd azt kérte, idén is hasonló eredményességgel tevékenykedjenek a tűzoltókollégák, mint a tavalyi évben.

Fotó: Szamosi Attila tű.fhdgy.