Jégen tartózkodás

2020. január 16. 15:00

Az egri katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi és iparbiztonsági felügyelői ellenőrzést végeztek a Tisza-tavon és a Laskó-folyón. Az ellenőrzés keretén belül a szakemberek megvizsgálták, hogy a befagyott vízfelületen tartózkodók betartották-e a jégen tartózkodás szabályait.

A vonatkozó jogszabályok alapján a szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni: éjszaka és korlátozott látási viszonyok között; járművel, kikötők és veszteglőhelyek területén; továbbá folyóvizeken és azok mellékágain.

Aki a jégen léket vág, köteles a jégmentessé vált területet legalább 50 méterről jól felismerhető módon megjelölni, amelyhez a vízparton található természetes anyagokat (pl. nád, sáskéve, száraz ágak) is fel lehet használni. 

Az alapvető szabályok betartása mellett előfordulhatnak tiltó rendelkezés alá eső területek, ahol a jégen való tartózkodást tiltó táblákkal is szabályozzák. Aki a jégen történő tartózkodás szabályait megsérti szabálysértést követ el. 

Ha beszakad a jég alattunk:

  • Azonnal feküdjünk hason a jégre minél nagyobb testfelülettel, lehetőleg arccal a part felé és lassú, nyugodt mozdulatokkal - mindig a lehető legnagyobb testfelülettel - a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni és kússzunk a part felé.
  • Minden lehető eszközzel (pl. a bot keresztbe fordítása) akadályozzuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk, vagy lemerüljünk a vízbe.
  • Beszakadás esetén kerüljük a felesleges mozdulatokat
  • Igyekezzünk a lábunkkal az ellenkező irányban lévő jég szélét elérni és a part felé előrelökni magunkat, illetve segítséget kérni.
  • Ha lesüllyedtünk a jég alá, próbáljuk szemünket nyitva tartani és felfelé (a világosság felé) nézni. Ha a jég hóval fedett, akkor a közelben lévő jégtörés helyét a beeső fénysugár alapján fel lehet ismerni, és el lehet érni.
  • Ha a jég újra beszakad alattunk, vágjunk magunknak utat a part felé addig, míg ki nem jutunk a partra, vagy teherbíró felülethez nem érünk.
  • Ha partot érünk, azonnal menjünk meleg helyre, szárítkozzunk meg, testünket töröljük szárazra, igyunk forró, meleg italt.  

Ha egy beszakadt embernek segítünk nagyon fontos, hogy:

  • A jég felszíne felett lévő személy hason csúszva közelítse meg a bajbajutottat.
  • Hívjunk segítséget és a mentést végzőt kötelekkel, társakkal biztosítsuk!
  • Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújtsunk a jégbeszakadtnak: ha többen vannak, egymás lábát fogva - mint egy hason fekvő lánc - segíthetnek
  • Ha a beszakadt jég alá került a személy, a mentési kísérletet már csak felkészült szakemberek tudják végezni, ezért nagyon fontos a 112-es segélyhívó számon értesítsük a tűzoltókat és a mentőket

Fotó: Nagy László tű. alezredes – Egri KVK