Magasból mentővel is mentettek a gyakorlaton

2020. január 13. 15:47

Felkészítő gyakorlatot szervezett a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy egri hotelben január 9-én.

A gyakorlatot a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A feltételezés szerint egy vendég a szabályokat megszegve a szobájában dohányzott, majd elaludt, az égő cigaretta pedig meggyújtotta az ágyneműt. Az így kialakult tüzet a telepített füstérzékelő helyesen, éles sípoló hanggal jelezte a környezetének. A szobában két mozgásképtelen ember is tartózkodott, akik segítségre szorultak menekülés közben. A jelzés időpontjában a szálloda wellness részlegének gépházában a karbantartó éppen kénsavval és klórral töltötte fel a rendszert, azonban a tűzjelző jelzésére megijedt és a két veszélyes anyagot felcserélte, úgy töltötte fel a tartályokat, melynek következtében azok reakcióba léptek egymással és veszélyes gáz képződött. A szálloda dolgozói értesítették a hivatásos szerveket a 112-es segélyhívó számon.

A gyakorlaton az egri és a füzesabonyi hivatásos tűzoltók, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a katasztrófavédelmi mobil labor vett részt, összesen hat tűzoltó jármű vonult a helyszínre. Az egri tűzoltók az életmentést legfontosabb feladatként kitűzve, mentési csoportot alakítottak, majd magasból mentő jármű segítségével az erkélyre menekült vendégek mentését azonnal megkezdték. A mentési csoport további tagjai a negyedik emeleten rekedt embereket teljes védőfelszerelésben, légzésvédelem biztonsága mellett hordágyon menekítették ki biztonságos helyre. A gépházban rosszul lett dolgozót a füzesabonyi tűzoltók a mobil labor szakemberinek segítségével, vegyvédelmi védőruházatban kutatták fel és hozták ki a szabadba.

A gyakorlaton a tűzoltók a füstöt és a lángokat füstgéppel, zászlókkal, villogókkal és fényfüzérekkel szemléltették, a mentendő személyeket bábuk és közösségi szolgálatos diákok szimulálták. 

Az esemény során az irányítók a beavatkozás összehangoltságát, az állomány felkészültségét ellenőrizték. A hasonló káresetekre történő folyamatos felkészülés, gyakorlás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy éles helyzetben is szervezett és hatékony legyen a mentés és kárfelszámolás, valamint a társszervekkel való együttműködés.

Fotó: Sas Dániel tű. szds.- Heves MKI