Parancsnoki ellenőrző gyakorlatok megyeszerte

2019. november 29. 13:48

Éjszaki parancsnoki ellenőrző gyakorlatokat tartottak megyénk hivatásos tűzoltóinak három helyszínen is a héten.

A parancsnoki ellenőrző gyakorlatot évente két alkalommal kell tartani a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok készenléti szolgálatot ellátó állománya részére, ezek egyike nappali, míg a másik éjszakai gyakorlat keretében kell, hogy megvalósuljon. Egy-egy ilyen gyakorlat keretében a vezetők ellenőrzik a beavatkozó tűzoltók szerelési és helyismereti gyakorlatokon elsajátított ismereteit, felelevenítik a tűzoltás, műszaki mentés vezetését, a tűzoltásnál szervezhető beosztások feladatait, átismétlik az ezzel kapcsolatos szabályokat, protokollokat.

Az egri hivatásos tűzoltók a szilvásváradi önkénteseket is bevonták a parancsnoki ellenőrző gyakorlatba, amelyet Szilvásváradon egy hotelben rendeztek meg, ahol az egri és a pétervásárai hivatásos, a bélapátfalvai önkormányzati, és a szilvásváradi önkéntes tűzoltók vettek rész. A szervezők egy valósághoz közeli helyzetet szimuláltak, miszerint a szálloda konyhájában a tűzhelyen felejtett olaj begyulladt és a tűz átterjedt a konyha berendezési tárgyaira. A dolgozók az épület kiürítését megkezdték, akkor észlelték, hogy egy fő konyhai kisegítőt nem találtak. Ezzel egyidőben segélyhívást adtak le a megyei műveletirányításra, akik a jelzés alapján riasztották a szükséges erőket. A szilvásváradi önkéntesek érkeztek ki elsőként, felderítést végeztek és tájékozódtak a tűz kiterjedéséről, arról, hogy van-e közvetlen életveszély, továbbá feltérképezték a tűzcsapok helyét és a behatolási helyeket az épületbe. Őket a távolságból adódóan a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók követték, kiérkezésükkor elzárták az épületben a közműveket, mentési csoportot alakítottak és vízsugár védelme mellett behatoltak az épületbe az eltűnt személy keresésére. Ezután az egri és a pétervásárai hivatásos tűzoltók is megérkeztek. A hotel rendelkezik tűzoltási és műszaki mentési tervvel, ennek alapján az egriek három, a pétervásárai tűzoltók egy gépjárművel vonultak és foglalták el felállítási helyüket a romhatáron kívül. A hivatásos egységek átvették a tűzoltás irányítását, újabb létszámellenőrzést tartottak, és a tűz oltásával párhuzamosan folyamatosan átvizsgálták az épületet, hogy esetlegesen nem maradtak e bent sérültek. A mentési csoport megtalálta, majd hordágyon kimenekítette a feltételezett sérültet, az egységek pedig közös munkával, több vízsugárral először megakadályozták a tűz bármely irányba való tovább terjedését, majd eloltották a lángokat.

A gyöngyösi hivatásos tűzoltók Gyöngyös határában, egy üzemben gyakorlatoztak. A feltételezés szerint a létesítményben egy targonca egy vegyi anyaggal megrakott raklapnak ütközött, az ütődés következtében száz liter vegyi anyag ömlött ki a padlóra. A vegyszert a targonca vezetője belélegezte és rosszul lett. A tűzoltók vegyvédelmi ruhában közelítették meg az eset helyszínét és elsőként az eszméletlen embert menekítették ki hordágyon az épületből. A vegyi anyagot beazonosították, további kiáramlását is megszüntették, majd biztosították, hogy az ne tudjon kikerülni az épületből.

A hatvani tűzoltók parancsnoki ellenőrző gyakorlatát Hatvan város vadászati múzeumában tartották, ahol azt szimulálták, hogy a kiállítóteremben rövidzárlat miatt tűz keletkezett, egy fő feltételezhetően nem tudta elhagyni az épületet.

A riasztást követően a tűzoltók három gépjárművel érkeztek a helyszínre. Felállítási helyük kastély belső udvara volt, ahol több tűzcsap is található, innen szerelték meg az oltóvíz folyamatos táplálását. A helyi szakember már az udvarban várta a tűzoltókat, gyors konzultáció után a tűzoltás irányítója utasításokat adott az eltűnt ember felkutatására, a közművek elzárására, valamint a tűz helyének és annak környezetének felderítésére.

A kastély első emeletére felhatoltak az egységek, ahonnan már légzőkészülékkel kellett folytatni a felderítést a sűrű füst miatt. Itt nagy segítséget nyújtott a hőkamera használata, és vízsugár fedezete mellett a folyosó végén egy szobában gyorsan megtalálták az eltűnt személyt, akit teljes légzésvédelem mellett, hordágyon kihoztak az épületből és átadták a mentőknek. Közben a tűz helyét is megtalálták az első emeleten és vízsugarakkal megkezdték az oltását. A kiérkező gyöngyösi tűzoltók további vízsugarakat szereltek a tűz felett lévő szintre, de oda már nem terjedt tovább a tűz. Az épületrész füstmentesítésére a tűzoltással egy időben beállítottak egy turbó ventillátort, mellyel a felgyülemlett sűrű füstöt rendkívül hatékony módon eltávolították, ezzel átszellőztették a füsttel telítődött helyiséget. A további felderítés alapján megállapították, hogy mindenkinek sikerült elhagynia az épületet.

A gyakorlatokon az elöljárók ellenőrizték az eddig elsajátított ismereteket, a tűzoltás vezetését, a választott tűzoltás-taktika helyességét, továbbá az egyéni védőfelszerelések biztonságos használatát, illetve a szerek felállítási helyének helyes megválasztását. Zárásként a résztvevők rövid megbeszélésen összegezték a feladatok végrehajtása során szerzett tapasztalatokat, majd a laktanyába beérkezés után kielemezték azokat.

Fotó: Mérai Péter tű. alez.- Egri KVK / Szaniszló László - Szilvásvárad ÖTE / Gyöngyösi HTP