Emlékműavatás Hatvanban

2012. szeptember 11. 00:00

Ez év január 25-én Dan Daly, a New York-i tűzoltóság nyugalmazott parancsnoka kezdeményezése nyomán négy magyar tűzoltóság, köztük a Hatvani Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság a World Trade Center ikertornyaiból származó, a magyar és amerikai tűzoltók közötti bajtársi kapcsolatot jelképező acéldarabot vehetett át Budapesten.

 
A 22 kilogrammos acéldarab a New York-i ikertornyok egyik tartógerendájából származik. Az ajándék annak elismeréséül szolgál, hogy Hatvanban minden esztendőben méltó módon megemlékezneka 2001. szeptember 11-én hősi halált halt 343 tűzoltóra, valamint a terrortámadás többi áldozatára.
 
A Hatvani Tűzoltó-parancsnokság előtti téren szeptember 11-én ünnepélyes keretek között leplezték le a feladataik végrehajtása közben elhunyt tűzoltók tiszteletére emelt emlékművet, Bobály Attila szobrászművész alkotását, amelybe beépítették az egykori New York-i Világkereskedelmi Központ acélszerkezetének a darabját is.
 
Az ünnepségen részt vett Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Brad Hurst, az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének sajtóattaséja,Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese, Szabó Zsolt Hatvan Város polgármestere, országgyűlési képviselő, valamint Bobály Attila szobrászművész is.
 
A megemlékezés elején a hatvani Kossuth Lajos Általános Iskola harmadik osztályos tanulója, Nagy Botond adta elő a „Tűzoltó köszöntő” című verset, majd Szabó Zsolt polgármester mondott beszédet. 2001. szeptember 11. eseményeit felidézve a terrorizmus elleni fellépés fontosságát hangsúlyozta, majd méltatta a tűzoltók mindenkori áldásos, lelkiismeretes munkáját. Külön szólt azokról, akik 11 évvel ezelőtt kötelességük teljesítése közben haltak meg New York-ban. Dr. Góra Zoltán, a BM OKF főigazgató-helyettes szerint 2001. szeptember 11-én nemcsak az ikertornyok semmisültek meg, hanem az emberek azon hite is, hogy ilyen szörnyűség nem történhet meg. A terrorizmussal szemben – mondta –, amelynek ereje a kiszámíthatatlanságában rejlik, mindenkinek fel kell vennie a harcot, össze kell fogni a legyőzése érdekében. A tábornok beszélt még a magyarországi katasztrófavédelem átalakulásáról, az iparbiztonsági szakterület és azon belül a kritikus infrastruktúrák védelmének fontosságáról.
 
Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet asszony először köszönetet mondott az ünnepség megszervezésében nyújtott segítségért mindazoknak, akiknek a közreműködése lehetővé tette a most elkészült emlékmű leleplezését. Megemlékezett arról is, hogy milyen nagy utat tett meg az az acélmaradvány, amely egykor az ikertornyok koszorúgerendájának része volt, míg végül négy magyarországi tűzoltóságon a magyar és amerikai tűzoltó bajtársak közti kapocs jelképévé vált. Végül kijelentette, a most felavatott hatvani emlékmű a tragédiából egy új reménységbe vezet. Eleni Tsakopoulos Kounalakis köszönetét fejezte ki minden barátnak és szövetségesnek azért, hogy most „erősebbek vagyunk, mint valaha”, az Al-Kaida mára meggyengült, Oszama Bin Laden meghalt.
 
A méltató és emlékező szavakat követően Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese és Szabó Zsolt Hatvan Város polgármestere, országgyűlési képviselő közösen leplezte le az emlékművet, amelyet aztán Koza József prépost, a római katolikus egyház képviselője és dr. Tatai István református lelkész megszentelt, majd imát mondtak a tűzoltókért.
 
Az ünnepség a megemlékezés koszorúinak elhelyezésével és az Il Silenzio hangjaival zárult.