Idén már tizenkét kéménytűz volt Hevesben

2023. február 09. 11:14

Szerdán 7 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves vármegyei műveletirányítási központjába. Az 2 tűzesetet és 2 műszaki mentést összesen 5 hivatásos és 1 önkéntes tűzoltóegység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 3 téves jelzés is érkezett az ügyeletre.

Hajnalban Hevesen a város hivatásos tűzoltói egy kútba esett kutyát vödörrel és kötelekkel hoztak fel a felszínre, majd sértetlenül átadták az állatot a gazdájának. 

Kigyulladt, majd teljes terjedelmében égett egy melléképület délelőtt Jászszentandráson, a Munkácsy úton. Az épületben gépek, faanyag és fűrészpor kapott lángra. A hevesi, jászberényi hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók több oldalról, négy vízsugárral oltották el a tüzet. A főépület lakható maradt, de a tűz által érintett melléképület összeomlásától kellett tartani, ezért a tűzoltók körbekordonozták azt. Az eset során egy ember könnyű sérüléseket szenvedett.

Délelőtt az egri hivatásos tűzoltók Tarnaszentmárián a mentőknek egy ingatlanba segítettek bejutni.

Este a gyöngyösi hivatásos tűzoltók Gyöngyös Gólya utcájába vonultak, ahol egy szilárd tüzelésű kazánhoz csatlakoztatott kéményben keletkezett tűz. Az egység az éghető anyagot a kazánból eltávolította, a kéményben az izzást megszüntette, majd értesítette a kéményseprőket. A tűz a füstelvezetőből nem terjedt tovább a tetőszerkezetre.

Idén már 12 kéményben keletkezett tűz Heves vármegyében. Noszvajon a lángok a kéményből a tetőszerkezetre is átterjedtek, a beavatkozó tűzoltóknak a cserepeket is meg kellett bontaniuk, azért, hogy a tetőszerkezet izzó, fa elemeit véglegesen eloltsák. Azok a kémények, amelyekben a lerakódott égéstermék miatt már tűz keletkezett, jellemzően veszélyessé válnak az ingatlanra, azokat csak tisztítás és szakemberekkel történő átvizsgálás után lehet biztonságosan használni. A biztonságos fűtés és lakhelyünk tűzbiztonságának egyik kulcsa a rendszeres vizsgálat. A kéményeket szilárd tüzelőanyaggal és olajjal működő fűtőeszközök esetén évente, gázüzemű fűtőberendezések esetén kétévente ajánlott átvizsgáltatni a kéményseprőkkel. Ők a családi házakhoz nem mennek ki automatikusan, az ellenőrzésre időpontot kell egyeztetni. Magánszemélyeknek az időpontfoglalás, a kémény ellenőrzése, és ha szükséges, a tisztítás ingyenes, idén is a 1818-as számon igényelhető a szolgáltatás, illetve online is megrendelhető. A társasházakba a katasztrófavédelem kéményseprői automatikusan, egy megtervezett társasházi sormunkaterv alapján érkeznek. A vármegyei katasztrófavédelem illetékességébe tartozó társasházak felülvizsgálati terve letölthető a kéményseprés központi honlapjáról. A kéményseprők télen is elvégzik az ellenőrzéseket, ha a fűtési szezonban egyeztettünk időpontot, arra ügyeljünk, hogy aznap ne fűtsünk be a vizsgálatokig, így a szakembereknek nem kell forró környezetben dolgozniuk. 

Fotó: Egri HTP - noszvaji kéménytűz