Korlátozzák az autós forgalmat Kékestetőn, a leszakadó ágak a túrázokra is veszélyesek!

2023. január 20. 11:54

Veszélyesen megdőlt fák miatt ideiglenes forgalomkorlátozást vezet be a Kékestetőre vezető úton a Magyar Közút. Élet- és vagyonvédelmi okok miatt, illetve az utak járhatóságának fenntartása érdekében hétvégén kizárólag a megkülönböztető jelzést használó járműveket és az autóbuszokat engedik át a lezárt úton. A védelmi és biztonsági feladatok összehangolása érdekében péntek reggel egyeztető megbeszélést tartottak a területi védelmi bizottság illetékes vezetői.

Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott Heves vármegyében is. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a Mátra hegyvidéki szakaszain olyan mértékben átázott a talaj, hogy a héten több kidőlt fa is nehezítette és veszélyeztette a közlekedést. Az előrejelzések alapján hétvégén további jelentős mennyiségű csapadék és erős széllökések várhatóak a Mátra térségében, amelyek további fák megdőlését, ágak leszakadását eredményezhetik. A Magyar Közút a kékestetői bekötőúton és az adótoronyhoz vezető mellékúton 2023. január 20-án, pénteken 19 órától egészen 2023. január 22., vasárnap 19 óráig útzárat vezet be. Ezen alsóbbrendű utakat így kizárólag a megkülönböztető jelzést használó járművek és az autóbuszok használhatják az érintett időszakban.

Veszélyes lehet a túrázás is a Mátra és a Bükk erdőiben, a szakemberek felhívják a lakosság figyelmét, hogy saját és családjuk biztonsága érdekében halasszák el a hétvégére tervezett erdei kikapcsolódást! A felázott, sok helyen csúszós talaj, a veszélyesen megdőlt fák, a lógó, leszakadt ágak a túrázókra is veszélyt jelentenek.

Ha mégis túrázni indulunk fogadjuk meg az alábbi tanácsokat:

  • Mobiltelefon mindig legyen nálunk és legyen feltöltve!
  • Az útvonalat tervezzük meg előre, tudjuk melyik útvonalon szeretnénk haladni, várhatóan mennyi időt vesz igénybe a túra!
  • A túraösvényről sose térjünk le!
  • Egyedül ne induljunk neki hosszabb útnak!
  • Legyen nálunk térkép, vagy okostelefon, ha bajba jutottunk a segítség is sokkal gyorsabban a helyszínre ér, ha pontosan meg tudod jelölni, hogy hol vagyunk!
  • Rétegesen öltözködjünk fel!
  • Legyen nálunk étel és meleg ital!
  • Ha segítségre szorulunk, hívjuk a 112-es segélyhívó számot és keressünk a helyszín beazonosítására alkalmas pontokat!

Az előző hét végén egy túrázó nem tudott lábra állni a Mátrában, Sástó közelében, a Rákóczi-forrásnál. A segélyhívást követően a gyöngyösi hivatásos tűzoltók, valamint a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány tagjai keresték meg a bajbajutottat, majd vitték őt a várakozó mentőautóig.

Fotó: Illusztráció - korábbi káreset - Bősze Balázs tű. zászlós