Fák veszélyeztették a forgalmat, balestek és kéménytűz a szerdai nap mérlege

2023. január 19. 12:59

Szerdán 13 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves vármegyei műveletirányítási központjába. A 11 műszaki mentést összesen 8 hivatásos, 3 önkormányzati és 2 önkéntes tűzoltóegység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 1 szándékosan megtévesztő és 1 téves jelzés is érkezett az ügyeletre.

Lecsúszott az útról és a sárban megsüllyedt egy kenyérszállító kisteherautó Mikófalva és Bekölce között, hajnali egy óra előtt pár perccel. A jármű egy része az forgalmat is akadályozta, a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók visszatolták az autót az útra.

Hajnalban a vasúti sínekre dőlt egy fa Erdőtelek és Heves között. A hevesi katasztrófavédelmi őrs tűzoltói motoros láncfűrésszel távolították el az akadályt képező fát. 

Gyöngyös Platán utcájába riasztották a város hivatásos tűzoltóit hajnalban, ahol a tűzhelyen felejtett étel miatt keletkezett tűz egy társasházi lakás konyhájában. Az egységek eloltották a lángokat, majd átszellőztették az ingatlant, amely lakhatatlanná vált. A tűzben senki nem sérült meg.

Reggel az útra dőlt egy három méteres fa Mikófalva határában. A bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók szüntették meg az akadályt. 

A sínekre hajtott, majd azokon fennakadt egy gépkocsi Hatvanban, a Hegyalja út és a Temető utca közötti vasúti átjáróban, reggel. A városi hivatásos tűzoltók egy autómentő gépjárműcsörlőjének segítségével levontatták az autót a sínekről, személyi sérülés nem történt. A műszaki mentés ideje alatt az érintett szakaszon a vasúti forgalom szünetelt.

Lerakódott égéstermék izzott egy kéményben Jászszentandrás Rákóczi útján, délután. A hevesi hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók a parázsló részektől megtisztították a füstelvezetőt, majd értesítették a kéményseprőket. Az ingatlan fűtése továbbra is biztosított volt.

Egy fa ága az út fölé lógott és veszélyt jelentett a közlekedő autókra délután, Mónosbél és Szarvaskő között. A bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók motoros láncfűrésszel távolították el a veszélyes ágat.

Délután a gyöngyösi, este pedig a pétervásárai hivatásos tűzoltók a mentőknek segítettek egy ingatlanba bejutni. 

Felgyülemlett csapadékvíz miatt megyék tűzoltói szerdán két helyszínen avatkoztak be. Egerben a Vadrózsa utcában egy ház pincéjében húsz centiméter magasan állt az esővíz, mely elektromos eszközt veszélyeztetett. A város hivatásos tűzoltói kiszivattyúzták a vizet, majd a városgondozás munkatársai homokzsákokkal torlaszolták el a befolyó víz útját. Gyöngyöshalászon a Virág úton az udvaron összegyűlt víz az ingatlant veszélyeztette. A helyi önkéntes tűzoltók szivattyúval avatkoztak be és távolították el a csapadékvizet.

Fotó: Sebők Péter tű. főtörzsőrmester - Hevesi KVŐ