A konyhában keletkezett tüzek megelőzése

2023. január 18. 13:25

A tűzhelyen felejtett étel és a páraelszívó gyulladt meg kedd tegnap délután, Nagyréde Dobó útján. A ház tulajdonosa oltani kezdte a tüzet, végül a lángokat a gyöngyösi hivatásos tűzoltók fojtották el és megszüntették a parázslást, izzást is. Az ingatlan lakható maradt, a tűzben senki nem sérült meg.

Szerda hajnalban a gyöngyösi hivatásos tűzoltók Gyöngyös Platán utcájába vonultak, ahol szintén sütés-főzéskor, a tűzhelyen felejtett étel miatt keletkezett tűz egy társásház lakásának konyhájában. Az egységek egy vízsugárral oltották el a tüzet, majd átszellőztették az ingatlant, amely lakhatatlanná vált. Személyi sérülés nem történt. 

Heves vármegyében a tavalyi évben 341 otthon jellegű ingatlanban vagy annak melléképületében keletkezett tűz, 7545 négyzetméternyi épített terület égett le, mely 47 százalékkal több, mint előző évben. Szinte minden napra jutott egy lakástűz.

A tüzek gyakori okai között az első ötben szerepel a sütés-főzés közbeni gondatlanság, a nyílt láng felelőtlen használata, elektromos problémák, a fűtési rendszer hibája és a dohányzás. 

A konyhai tűzestek megelőzése érdekében soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a tűzhelyen, sütőben készülő ételt. A kifutó zsiradék, olaj azonnal lángra kap és a konyhák bútorzatára pillanatok alatt átterjed a tűz. Ha megfeledkeznénk egy készülő ételről, a legfontosabb, hogy ne öntsünk rá vizet. Ha olaj vagy zsír gyulladt meg, akkor a ráöntött víz gőzzé alakul és szabályosan kirobbantja az égő olajat az edényből, ami mindent meggyújt maga körül és súlyos sérülést okozhat. Ehelyett fedjük le egy fedővel és zárjuk el a tűzhelyet.

A panelházak tűzeseteinél különösen fontos a pánik elkerülése és a veszély helyes felmérése, hiszen ha tüzet okozunk, akkor nem csak a magunk, hanem a közösség biztonságát is kockáztatjuk.

Mit tegyünk tűz esetén?

  • Ha tüzet, füstöt észlelünk, azonnal értesítsük a tűzoltóságot a 112-es telefonszámon. Az eloltott tüzet is be kell jelenteni.
  • A lakásunkban keletkező kis tüzet próbáljuk meg eloltani. Erre alkalmas lehet egy otthon tárolt 2 kilogrammos ABC porral oltó, vagy egy 2 literes habbal oltó készülék, akár egy tűzoltó spray is.
  • Kigyulladt elektromos berendezést az áramütés kockázata miatt vízzel ne oltsunk, azt csak a hálózatról történő leválasztás vagy az ingatlan áramtalanítása után szabad megkezdeni.
  • Amennyiben nem sikerül a tüzet eloltani azonnal hagyjuk el a lakást. A bejárati ajtót csukjuk be magunk után, kulccsal ne zárjuk be, mert a tűzoltók úgy nehezebben jutnak be.
  • Kiabálással riasszuk a többi lakót.
  • Segítsünk a gyermekeknek, időseknek elhagyni a házat.
  • Ha a lépcsőház sűrű füsttel telített ne próbáljunk meg azon keresztül menekülni. Sűrű füstben, két emelet magasból sem sikerülhet a menekülés.
  • A meneküléshez ne használjuk a liftet. (Csak biztonsági lift használható tűz esetén.)
  • Várjuk a tűzoltókat, hogy a gyors beavatkozást megfelelő információval segítsük.

A nagy kiterjedésű lakástüzek, sérülések, megelőzhetők egy jó minőségű füstérzékelővel. Az érzékelő a tűz keletkezésekor jelez, amikor még van idő cselekedni, a kisebb tüzet eloltani, a tűzoltókat hamarabb lehet értesíteni, akik így életeket és több értéket tudnak megmenteni.

Fotó: Gyöngyösi HTP