Nagyobb a tűzveszély az ünnepek alatt

2019. december 13. 13:43

Nagy érdeklődés volt azokon a tűzoltási bemutatókon, amelyet Heves megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói tartottak két helyszínen is azért, hogy felhívják a figyelmet az adventi időszak és a karácsony veszélyeire.

December 6-án Tiszanánán, 13-án pedig Szilvásváradon állítottak fel egy konténerszobát a szakemberek. Bemutatták, hogy egy ott felejtett gyertya miatt hogyan borulhat teljesen lángba egy átlagosan berendezett szoba. Az ünnepi időszakban a lakástüzek kiváltó oka leggyakrabban az, hogy az égő mécseseket, vagy gyertyákat gyúlékony anyag közelében, például a karácsonyfához túl közel helyezzük el, így a lángok könnyen belekapnak az ünnepi díszbe és akár át is terjedhetnek a lakás más helyiségeire is. A tűzoltók hangsúlyozták, hogy a bemutatón a szoba percek alatt a tűz martalékévá válik, fűtött helyiségben, kiszáradt fenyőfával az égési folyamat még gyorsabban lezajlik és sokkal könnyebb egy apró figyelmetlenséggel lakóhelyünkön tüzet okozni. A bemutatókon a tiszanánai önkormányzati és a szilvásváradi önkéntes tűzoltók egy konyhában keletkező tüzet is szimuláltak, ahol a tűzhelyen felejtett, majd a lábasban kigyulladt olaj helyes oltását szemléltették. Az érdeklődők megszemlélhették, hogy mi történik, ha az égő olajra vizet öntünk: ilyenkor a víz kivetődik az olajból, hirtelen felforr, tűzgömb keletkezik, mely a környezetében található berendezési tárgyakat is meggyújthatja. Akkor cselekszünk helyesen, ha fedővel letakarjuk a lángoló olajat, így elzárjuk a levegőt az égéstől, kikapcsoljuk a hőforrást alatta és megvárjuk, amíg az magától elalszik.

Az adventkor használatos koszorúk, amelyek jellemzően száraz, könnyen éghető anyagokból készülnek, szintén nagy odafigyelést igényelnek. A koszorún elhelyezett gyertyákat csak felügyelet mellett égessük, égő gyertyát, mécsest soha ne hagyjunk felügyelet nélkül! A karácsonyfatüzek többségét a felügyelet nélkül hagyott gyertyák, csillagszórók, esetenként a működésben lévő, elektromos árammal működő lámpafüzérek helytelen, vagy ellenőrzés nélküli használata okozza. Kiemelten fontos a különböző elektromos és egyéb tűzveszélyes eszközök rendszeres ellenőrzése is, a fényfüzérek, hősugárzók, kazánok mind ebbe a kategóriába tartoznak. Elektromos tüzet tilos vízzel oltani, léteznek külön erre szolgáló tűzoltó készülékek, ha olyan nincs a háznál, akkor próbálkozhatunk homokkal vagy valamilyen nem gyúlékony, nagy felületű anyaggal, ami elzárja az oxigént a tűztől.

A lakástüzek és tragédiák kellő odafigyeléssel megelőzhetők. Az is kimutatható, hogy azokban a lakásokban, ahol füstérzékelő volt felszerelve, nem alakult ki nagyobb tűz, hiszen a lángokat már kialakulásukkor sikerült megfékezni. Ajánlatos lakásonként legalább egy füstérzékelőt beszerezni, hiszen a készülék már a kialakulásakor jelzi a tüzet, így a kisebb lángokat akár mi magunk is el tudjuk oltani anélkül, hogy testi épségünket veszélyeztetnénk. A füstérzékelő készülék életmentő is lehet.

Fotó: Heves MKI / Szilvásvárad ÖTP