Tűzvédelmi szakterület bemutatásaA katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény számos tekintetben megváltoztatta, illetve új alapokra helyezte a katasztrófák elleni védekezés rendszerét.
Ennek keretében 2012. január 01-i hatállyal a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok az állami irányítás alá kerüléssel megszűntek és hívatásos tűzoltóságokká alakultak át. Ezzel párhuzamosan a katasztrófavédelmi feladatrendszer az iparbiztonsági szakterülettel is kibővült. Az iparbiztonsági szakterület három fő területre: a veszélyes anyagok közúti, vasúti, vízi és légi szállítására; a veszélyes ipari üzemekre; valamint a kritikus infrastruktúra védelmére terjed ki.
 
Területi jogállású szervként a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területe Heves megye közigazgatási területe. Az igazgatóság közvetlen alárendeltségében két katasztrófavédelmi helyi szerv került megalakításra 2012. január 01-i hatállyal: Eger és Gyöngyös Katasztrófavédelmi Kirendeltségek.
 
Eger Katasztrófavédelmi Kirendeltség és Gyöngyös Katasztrófavédelmi Kirendeltség az év elejétől a tűzvédelmi hatósági és szakhatósági, a polgári védelemi és az iparbiztonsági szakterületeken I. fokú hatósági jogkört gyakorol.
 
2012. április 01-i hatállyal Eger Katasztrófavédelmi Kirendeltség alárendeltségében fog működni Eger Hivatásos Tűzoltóság, valamint Füzesabony és Pétervására Tűzoltó Őrsök.
 
Gyöngyös Katasztrófavédelmi Kirendeltség alárendeltségében fog működni Gyöngyös és Hatvan Hivatásos Tűzoltóság, valamint Heves Tűzoltó Őrs.
 
A kirendeltségek megnevezése és postacíme:
 
Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Eger Katasztrófavédelmi Kirendeltség
3300 Eger, Vincellériskola út 5.
Pf.: 51
Tel.: 36/510-620
Fax: 36/510-624
 
Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Gyöngyös Katasztrófavédelmi Kirendeltség
3200 Gyöngyös, Kossuth Lajos út 1. Pf. 61
Tel.: 37/312-583
Fax: 37/312-583
 
Hatósági tevékenység helyszínei:
 
Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Eger Katasztrófavédelmi Kirendeltség
 
2012. január 01-től Eger Hivatásos Tűzoltóság laktanya épülete (a kirendeltség székhelye).
Az ügyfélbarát ügyintézést szem előtt tartva 2012. január 01-től Füzesabony városban a tűzoltóság laktanya épületében az előzetes tervek szerint kihelyezett ügyfélfogadást tartunk az alábbi időpontban: minden héten, pénteken 08,00 – 13,00 óráig.
Pétervására városban az előzetes tervek szerint 2013. január 01-től kezdjük meg a kihelyezett ügyfélfogadást.
 
Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Gyöngyös Katasztrófavédelmi Kirendeltség
 
2012. március 31-ig a Hatvan Hivatásos Tűzoltóság laktanya épülete, április 01-től pedig a Gyöngyös Katasztrófavédelmi Kirendeltség székhelye.
Az ügyfélbarát ügyintézést szem előtt tartva 2012. március 31-ig Gyöngyös és Heves városokban, április 01-től pedig Hatvan és Heves városokban – a hivatásos tűzoltóságok laktanyáiban – az előzetes tervek szerint kihelyezett ügyfélfogadást tartunk az alábbi időpontokban:
 
Hatvan:    Péntek 08,00 – 13,00
Heves:     Péntek 08,00 – 13,00
 
Az ügyfélfogadás rendje a megyei katasztrófavédelem honlapján (www.heves.katasztrofavedelem.hu) kerül közzé tételre.
 

 

Kapcsolódó információk: