PiacfelügyeletTűz- és balesetveszélyes termékek

Tűzveszélyes tűzoltó takarók 
 
A RAPEX (Community Rapid Information System: Közösségi Gyorsinformációs Rendszer) rendszeren keresztül több riasztás érkezett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság útján (NFH) az OKF-re 2010. márciusban tűzveszélyes tűzoltó takarókról, melyek rendeltetésszerű használatuk során tüzet és égési sérülést okozhatnak. A termékekről rövid tájékoztatót teszünk közzé tájékoztatás céljából.

Veszélyes és forgalomból kivont öngyújtók
 
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól (NFH) az OKF-fel kötött együttműködési megállapodás szerint több riasztás érkezett a 2008. évben olyan termékekről (öngyújtókról), amelyek rendeltetésszerű használatuk során tűz- és balesetveszélyesek (égési sérülést okoznak). A termékekről rövid tájékoztatót teszünk közzé tájékoztatás céljából. További információ a riasztásokról az NFH honlapján a (www.nfh.hu \ Veszélyes termékek \Könnyűipari termékek) menüpont alatt található.

Tájékoztató letölthető innen...


 
Veszélyes termékek elérhetősége a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján

A veszélyes termékek elérhetősége...

  
Továbbra is tilos a „repülő kívánságlámpások” használata

A nyílt lánggal működő „repülő kívánságlámpások” használata veszélyes és tilos.  A „repülő kívánságlámpások” (más néven: égi lámpások, angolul: sky lanterns) sötét égbolton nyújtott látvány céljából, jellemzően rendezvényeken használt, nyílt lángot hordozó mini hőlégballonok. A földtől eltávolodó ballonban üzemelő nyílt láng a felemelkedés után teljes mértékben ellenőrizhetetlenné válik. A ballon a repülés során bármikor épületek tetejébe, száraz növényzetbe vagy egyéb gyúlékony anyagba ütközhet, azok meggyulladását eredményezheti. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról (OTSZ) szóló 28/2011. (IX.6.) BM rendelet 569. § (1)-(2) bekezdésében foglaltak szerint: „A szabadban tüzet gyújtani, … csak úgy lehet, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelenthessen. A szabadban tüzetőrizetlenül hagyni nem lehet. Veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.”Az égi lámpások a rendeltetésszerű használatukból adódóan nem mások, mint ellenőrizhetetlen tűzforrások. Mindezek miatt a termékek a tűzveszély kockázatát hordozzák magukban, égési sérüléseket, anyagi károkat okozhatnak. Használatuk az OTSZ hivatkozott rendelkezései szerint jogszabálysértő, és 100.000 Ft-tól 1.000.000 Ft-ig terjedő tűzvédelmi bírsággal sújtható.

 A tűzveszély okán a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) 2011 augusztusában ideiglenes intézkedésként elrendelte a Magyarország területén forgalmazott kívánságlámpások forgalomból való kivonását és visszahívását. Erre tekintettel az Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is ellenőrzi a tűzveszélyes égi lámpások esetleges további forgalmazását.