Mustgáz veszély


A mustgáz valójában szén-dioxid, ami egy színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb gáz. A levegő állandó alkotóeleme, így a természetben is előfordul. Cukortartalmú növények, gyümölcsök erjedése (amikor "forr" a must) során keletkezik. A cukor a mustban lévő baktériumoknak köszönhetően elbomlik, etil-alkohol és szén-dioxid vagy más néven mustgáz lesz belőle.

Ez egy enyhén savanykás ízű gáz, nem keverendő össze a szén-monoxiddal. Körülbelül másfélszer olyan nehéz, mint a levegő, tehát a mélyebb területeken, például pincékben összegyűlik, a levegőt kiszorítja és ezáltal oxigén-hiányos állapotot teremt. Ha valaki ilyen helyen tartózkodik, akár életét is veszítheti.
Az oxigénhiányos állapotba került szervezetünk nem lesz képes elhagyni a pincét,- noha érezzük a veszélyt- végtagjaink nem engedelmeskednek. Ezért tapasztalható, hogy az újbor forrásának időszakában gyakran lesznek rosszul az emberek a pincékben.


Megelőzés

Szerencsére Heves megyében ilyen esetekhez nagyon ritkán riasztják a tűzoltókat. Magyarország más területén azonban számos alkalommal kell a lánglovagoknak segítséget nyújtani a pincében rekedteknek. Körülbelül 50%-ban már nem tudnak segíteni, mert nagyon gyorsan létrejön az eszméletvesztés és a haláleset. Megfelelő szellőzés kialakításával, valamint a hordók nagy térben történő elhelyezésével elkerülhető, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkező szén-dioxid. A nagy borászati üzemekben ritka az ilyen jellegű baleset, mivel biztonsági berendezésekkel is fel vannak szerelve. Ugyanakkor egyszerűen meg is előzhető a baj, könnyen ellenőrizhető, hogy a helyiségben van-e mustgáz. Például gázérzékelővel, vagy egy meggyújtott gyertya is megteszi.
A meggyújtott gyertyát térdmagasságban tartva (vagy pálcára szerelve) kell lemenni a pincébe és leérve térdmagasságban elhelyezni. Ha a gyertya lángja menet közben vagy a pincében elhelyezve kialszik, akkor nagy valószínűséggel mustgáz van a helyiségben. Ilyenkor haladéktalanul a vissza kell fordulni, illetve el kell hagyni a helyiséget.


Ha baj van

Gyakori probléma, hogy megfelelő védelem nélkül próbálnak a segítségére sietni az összeesett, elájult embereknek. Bemennek a pincébe, fölé hajolnak, próbálják élesztgetni, és közben ők is belélegzik a veszélyes gázt. Így a segítők is könnyen bajba kerülhetnek, ezért senki ne próbáljon egyedül ájult ember segítségére sietni, mert nagyon könnyen ő is rosszul lehet. Minél hamarabb riassza viszont a katasztrófavédelmet a 105-ös segélyhívó számon, mivel a mustgázmérgezést szenvedő embereket csak a tűzoltók tudják biztonsággal, légzőkészülék segítségével kimenteni.