Mátra Mentőcsoport
A MÁTRA MENTŐCSOPORT BEMUTATÁSA
 
A mentőcsoport megnevezése: MÁTRA MENTŐCSOPORT (röv. MMCS)
 
A mentőcsoport székhelye: 3300 Eger, Klapka u. 11.
 
Megalakítás éve: 2012.
 


Az MMCS célja

Az ENSZ és az EU humanitárius programjaihoz igazodva, illetve a természeti és civilizációs katasztrófák elleni védelem terén megkötött két- és többoldalú egyezményekben vállaltaknak megfelelően, a Magyarországon hatályban lévő jogszabályok alapján, olyan speciális rendeltetésű önkéntes mentőcsoport létrehozása, felszerelése, működtetése és alkalmazási feltételeinek megteremtése, amely megfelelő vezetés és logisztikai biztosítás mellett alkalmas különböző mentési tevékenységek végrehajtására. Olyan képességű csoport megalakítása, amely az EU polgári védelmi mechanizmusának megfelelően hosszabb távon is képes hozzájárulni a régióban esetlegesen bekövetkező katasztrófahelyzetek hatékony kezeléséhez, felszámolásához, az életben maradás feltételeinek megteremtéséhez, és a normál élet visszaállításának biztosításához.

Az MMCS rendeltetése

Heves megye védelmére, valamint a régió megsegítésére megalakuló civil alapon szerveződő speciális mentőcsoport, amely képes a megye veszélyeztetettségéből - elsősorban ár-és belvízi, valamint rendkívüli időjárási veszélyhelyzetek - adódó helyzetek során jelentkező kutatási és mentési szakfeladatok ellátására. A szervezet alkalmazására a vonatkozó jogszabályok és a HEVES MKI-val kötött együttműködési megállapodás az irányadó.

Az MMCS-ben részt vevő szervek, szervezetek:

 • Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
 • Agria Speciális mentő és Tűzoltócsoport
 • Kékes Kutató Mentő Alapítvány
 • Verpelét ÖTE
 • Füzesabony ÖTE
 • OMSZ Egri Mentőállomás

Az MMCS-be jelentkezett önkéntes szervezetek és a hivatásos vezető felkészültsége, tapasztalata és a feladat iránti elkötelezettsége már a megalakítással és a minősítő gyakorlat végrehajtásával járó feladatokkal kapcsolatban már megmutatkozott. A bevetéseik alapján a minősítésnek nincs akadálya.

A mentőcsoport hivatásos állománya:

A mentőcsoportba részt vevő hivatásos tiszt tapasztalt már több éves hivatásos múlttal rendelkezik, így alkalmas a beosztott állomány irányítására, vezetésre. Részt vett vizek kártételei elleni feladatok ellátásában, valamint egyéb speciális feladat végrehajtásban (veszélyes anyag jelenlétében beavatkozás, speciális műszaki mentések, alpintechnikai beavatkozás stb.).

Agria Speciális mentő és Tűzoltócsoport

A csoport több éve működik szorosan együttműködve a hivatásos katasztrófavédelmi szervekkel. A csoport majd minden tagja rendelkezik alpin képesítéssel, minden tag vizsgázott elsősegélynyújtásból, a meglévő eszközeikhez rendelkeznek a megfelelő kisgépkezelői képesítéssel.

Specialitásaik a viharkárok felszámolása, valamint a szabadtéri tüzek oltása nehezen megközelíthető helyeken.

Kékes Kutató Mentő Alapítvány

Az alapítvány tagjai sok éves terepjárós off-road-os és atv-s (quados a köztudatban) túravezetői és mentési tapasztalattal rendelkeznek. Az általuk használt ATV-k (all terran vehicle) a világban és Magyarországon is már bizonyítottak a nehéz terepen történő felhasználásban.

Specialitásuk a nehéz terepen mentés, ennek érdekében folyamatos ügyeletet tartanak nagyobb rendezvények esetén a Mátra térségében. Az elmúlt években a mentőcsoport folyamatosan bővül, így már rendelkeznek alpintechnikai, hegyi mentő, illetve tűzoltó végzettséggel rendelkező szakemberrel is.

Verpelét ÖTE

Füzesabony ÖTE

Mindkét egyesület már bizonyított, hogy hatékonyan tudnak együttműködni a hivatásos szervekkel akár tűzoltási akár vizek kártételei elleni, akár rendkívüli időjáráshoz kapcsolódó feladatokban.

Tagjaik közül többen rendelkeznek speciális, valamint különféle kisgép, illetve nehézgépkezelői képesítésekkel.

A tagok hatékonyan részt vettek az elmúlt években a rendkívüli időjárás okozta károk felszámolásában, a lakossági igények teljesítésében (favágás, szivattyúzás, zsákolás stb.) Az egyesületi tagok közül többen rendelkeznek tűzoltói szakképesítéssel és a tűzoltáshoz, műszaki mentéshez szükséges tapasztalattal.

OMSZ Egri Mentőállomás

A Mentőszolgálat önként jelentkező tagjai évek óta szorosan együttműködnek a katasztrófavédelmi szervekkel. Folyamatosan részt vesznek a gyakorlatainkon, de természetesen éles helyzetben is szoros az együttműködés.

 

 1. CSAPAT FELÉPÍTÉSE

A mentőcsoport az ENSZ INSARAG Irányelvek szerinti komponensekből áll:

 • Vezetési komponens
 • Mentési komponens
 • Kutatási-mentési komponens
 • Egészségügyi komponens
 • Logisztikai komponens

A Vezetési komponens személyi állománya a HEVES MKI állományából és a legtöbb tagot adó mentőszervezet vezetőiből került kijelölésre.

A Mentési komponens területi polgári védelmi szakalegység formában működő polgári védelmi szervezet, melyet a komponens beosztott állományát adó önkéntes mentőszervezet vezetője vezet.

A Kutatási komponens területi polgári védelmi szakalegység formában működő polgári védelmi szervezet, melyet a komponens beosztott állományát adó önkéntes mentőszervezet vezetője vezet.

Az Egészségügyi komponens területi polgári védelmi szakalegység formában működő polgári védelmi szervezet, mely önálló alkalmazására speciális esetekben kerülhet sor, minden más esetben biztosítási feladatokat lát el.

A Logisztikai komponens személyi állományába minden önkéntes szervezet egy-egy képviselője került kijelölésre.