Közlemények


SAJTÓKÖZLEMÉNY - Ammóniaszivárgás
2012. május 16.
2012. május 14-én 21:38 órakor érkezett a jelzés az Egri Hivatásos Tűzoltóparancsnokság ügyeletére, miszerint Egerben, a Verőszala utcában szúrós szag érezhető.
Mivel I. kiemelt riasztási fokozat került elrendelésre, így az egri hivatásos tűzoltók három fecskendővel és egy Vízszállítóval érkeztek a helyszínre. A felderítéskor megállapították, hogy ammóniaszerű szúrós szagot éreznek, ezért leriasztásra került a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálata és a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Mobil Laborja (KML). A lakott épületektől kb. 100 – 150 méterre egy dombtetőn 50 db ammónia palackot találtak, amelyből 15 db - a leeresztés következtében - le volt fagyva.
 A KML méréseket végzett a környék völgyes részein, aknáiban, illetve a gázpalackok zárószerelvényeinél. A mérés során az ammónia, mint veszélyes anyag gázkoncentrációját 5 db palack zárószerelvényénél érzékelték. A zárósapka felhelyezését követően a gázszivárgás megszűnt.
A kiömlő gázt az egységek egy sugárral a lakatlan terület felé terelték. A palackokat a KML szakemberei „A” típusú gáz-tömör védőruhában 00 óra 36 perckor elzárták.
Az eseménnyel összefüggésben 2 főnek kellett elhagynia otthonát, illetve az utcában élők részére elzárkóztatás lett elrendelve.
Közveszélyokozás miatt Eger Város Rendőrkapitánysága ismeretlen tettes ellen nyomozást indított.