Közlemények


SAJTÓKÖZLEMÉNY - Tűzoltó Napi és Csapatzászló adományozási ünnepség
2012. május 03.
2012. május 3-án (csütörtökön) 13:00 órai kezdettel Egerben, a Dobó téren a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megrendezte a Tűzoltó Napi és csapatzászló adományozási ünnepségét.
Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere csapatzászlót adományozott a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (HMKI) részére. A csapatzászlót Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Főigazgatója adta át Csontos Ambrus tű. mk. ezredes, HMKI igazgatójának.
Az ünnepségre meghívásra kerültek a megyei társ-rendvédelmi, közigazgatási, önkormányzati és hatósági vezetők, valamint az önkéntes-és együttműködő szervezetek képviselői.
 A csapatzászlót az Egri Főegyházmegye képviselője szentelte fel.
 
A csapatzászló a katasztrófák elleni védekezés rendszeréhez való tartozás, az esküben vállalt kötelezettségek teljesítése, az önfeláldozó szolgálat és helytállás jelképe.
Kifejezi a történelmi hagyományok iránti tiszteletet, szimbolizálja a haza iránti elkötelezettséget, a közbiztonság fenntartására való elhivatottságot, a közösségi összetartozás erejét.
A csapatzászló tisztelete, jelképereje ösztönzőleg hat a katasztrófavédelmi feladatok teljesítésére, növeli az állomány megbecsülését, előmozdítja a katasztrófák elleni védekezésben közreműködő szervek és a gazdasági, társadalmi környezetük kapcsolatainak fejlesztését.
 
A csapatzászló adományozási ünnepség keretén belül Szent Flóriánt (a Tűzoltók Védőszentjét) is ünnepeltük.  
Tűzoltó elődeink a sok áldozat, mártír és szent közül benne találták meg példaképüket. Számukra Flórián munkájuk lényegét testesíti meg: állhatatosságot, becsületet, embertársaik megsegítését.
Holnap ünnepeljük május 4-ét, Szent Flórián napját, amelyet a tűzoltók ma is a személye előtti főhajtással ünneplik, hiszen az elkötelezett hivatástudat alapja a vállalt munkába vetett hit és a hagyományokhoz való ragaszkodás.
Az ünnepségen bemutatásra került 140 év tűzoltó technikája és eszközei. Felvonultattuk a lóvontatású, kézi működtetésű kocsifecskendőt, amelyet Magyarországon a 19. század elején használtak, főként harangöntő-, rézműves- és kovácsmesterek gyártották.
Megtekinthették a ZUK készenléti gépjárművet, amelyet a ’60-as évektől használtak a tűzoltási feladatok ellátására. Kiállításra került a Magirus- Deutz típusú készenléti fecskendő, amely hűen tükrözi a ’70-es évek technikai vívmányait, ezek kielégítették a kor tűzoltási-és műszaki mentési követelményeit. Szemléltettük a ’80-as évektől használt IFA gépjárműfecskendőt, amelyet még a mai napig is használunk Heves megyében. A mai kor technikáját a Mercedes- Rosenbauer TLF 2000-es fecskendő és a Bronto-Skylift magasbólmentő képviseli. A kiállított technika mellett az arra a korra jellemző védőruhák, védőfelszerelések és szolgálati öltözetek is bemutatásra kerültek.