Közbiztonsági referensek képzéseA katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 15.§ (2) bekezdés j/ pontja alapján a polgármester kijelöli a katasztrófák elleni védekezéssel összefüggő feladataiban közreműködő közbiztonsági referenst. A katasztrófavédelmi törvény végrehajtására kiadott 234/2011. (XI. 10.) Korm. rendelet 76-77. §-a tartalmazza a közbiztonsági referensekre vonatkozó részletes szabályokat.
 
A képzett közbiztonsági referens intézményének bevezetésével a helyi önkormányzatok védelmi igazgatási feladatainak támogatása valósul meg. A közbiztonsági referensek a polgármester katasztrófák elleni védekezésre való felkészülési, védekezési, helyreállítási szakmai feladataiban, továbbá a rendvédelmi és honvédelmi feladataiban közreműködő, köztisztviselői jogviszonyban álló, e feladat ellátására a polgármester által kijelölt, legalább középfokú végzettséggel rendelkező személyek.
A kijelölt referenseknek a kijelölést követő 90 napon belül el kell végezniük a közbiztonsági referensi tanfolyamot és azt követően vizsgabizonyítványt kell szerezniük.