Hírek


Üzemi gyakorlatok hónapja
2019. október 31. 15:51
A jogszabályoknak megfelelően a veszélyes üzemeknek évente kell szervezniük és végrehajtaniuk olyan üzemi gyakorlatot (belső védelmi terv gyakorlatot) a telephelyükön, ahol a tervben megjelölt szervezetek valamely részét, valamint háromévente olyan gyakorlatot, ahol a tervben megjelölt szervezetek egészét gyakoroltatja.

A Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területén található veszélyes üzemek közül öt esetben döntött úgy az idei évben az üzemeltető, hogy október hónapban tartja a soron következő belső védelmi terv gyakorlatát. A gyakorlatok során a technológiákból adódó speciális káreseti feltételezéseket kellett felszámolniuk a beavatkozásban és irányításban közreműködő dolgozóknak. A gyakorlatok végrehajtását a katasztrófavédelmi szakemberek minden esetben a helyszínen ellenőrizték. A gyakorlatok célja a feltételezett súlyos baleseti eseménysor kialakulásakor szükséges riasztási, irányítási, tájékoztatási és kárfelszámolási tevékenység készség szintjén történő begyakorlása és ellenőrzése volt.

A gyakorlatokon az üzemi mentésirányításra jogosult vezetők, a létesítmény munkavállalói vettek részt. Fő cél az igénybe vehető eszközök és személyzet koordinálása, a helyszín pontos felmérése, a megfelelő eszközök kiválasztása, valamint az oltásra történő gyors felkészülés felmérése volt.

A feltételezett havária eseményre reagálva, az üzem területéről kijutott, veszélyes anyagok által okozott veszélyhelyzet kezelésére a polgármesteri hivatalokban is megkezdődtek a lakosságvédelmi intézkedések, azaz a külső védelmi tervben foglaltak végrehajtása az érintett települések lakosságának biztonsága érdekében. A gyakorlatok fő célja volt, hogy a szakemberek felmérjék a települési irányító törzsek, valamint az együttműködésre kötelezettek közötti információáramlást, a végrehajtó szervezetek mentési tevékenységét.

Hort és Vámosgyörk polgármesterei, értesítésüket követően, az üzemeltető és a település közbiztonsági referensének javaslatait figyelembe véve és a szakmai protokollt követve tették meg a szükséges lakosságvédelmi intézkedéseket. A kialakult helyzet kezelésére összehívták a települési polgári védelmi parancsnokságot. Az irányító törzs feladata az élet és vagyonvédelem biztosítása, a mentésben résztvevő egységekkel való folyamatos kapcsolattartás és együttműködés volt. A külső védelmi terv szerint megkezdődött a helyszíni felderítés, a kialakult helyzet értelmezése. Ezután került sor a lakosság tájékoztatására, valamint a lakosságvédelmi feladatok meghatározására és végrehajtására. Ilyen intézkedés lehet az elzárkózás elrendelése, a gyülekezőhelyek kijelölése, valamint a lakosság tájékoztatása különböző korlátozások bevezetéséről. A gyakorlatokon részt vettek az önkormányzatok, a katasztrófavédelem munkatársai és az együttműködő társhatóságok, szervezetek szakemberei.

A gyakorlat végrehajtása után az összegyűjtött tapasztalatok kiértékelésére is sor került, amelynek keretében a résztvevők megtárgyalták a kommunikációs lánc működésének tapasztalatait, valamint a két település eltérő érintettsége miatti sajátosságokat.

Fotó: Vaszkun Attila tű. alezredes - Gyöngyösi KVK


 

Kapcsolódó képek:

Üzemi gyakorlatok hónapja Üzemi gyakorlatok hónapja Üzemi gyakorlatok hónapja
>>> További képek a galériában <<<