Hírek


Pár perc kellemetlenséggel akár három életet is meg lehet menteni
2019. október 09. 16:04
Idén október 9-re esett a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja, melyet minden év október második hetének szerdáján tartanak. A világnapra emlékezve közös, országos véradást szervezett a katasztrófavédelem és a Magyar Vöröskereszt.

A mai napon megyénkben az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltségen és egy pálosvörösmarti helyszínen volt lehetőségük vért adni a segítő szándékú embereknek.

A véradás célja természetesen most is a vérkészletek feltöltése volt, a világnap alkalmából pedig a véradók ilyen módon is megemlékezhettek a természeti katasztrófák áldozatairól, továbbá a balesetek számát figyelembe véve, valóban minden csepp vérre szükség lehet. A szakemberek éppen ezért folyamatosan felhívják a figyelmet a véradás fontosságára, hiszen rengeteg egészségügyi beavatkozáshoz szükség van vérkészítményekre. A véradás minden esetben egy kisebb kontrollvizsgálattal kezdődik, ami arra is alkalmas, hogy az esetleges kisebb problémákra felhívja az önkéntes véradó figyelmét. Ha a vizsgálaton semmi problémát nem fedeznek fel, akkor nyugodt lelkiismerettel adhatunk vért, mely csak néhány percet vesz igénybe.

A mai véradáson az első vállalkozó önkéntesek az egri hivatásos tűzoltók voltak, de többek között megjelentek a Heves Megyei Ellátási Csoport kéményseprői és ügykezelői, továbbá az egri és a gyöngyösi katasztrófavédelmi kirendeltség szakemberei is. Megyénkben összesen harminchat véradó gondolta úgy, hogy szívesen vállal pár perc kisebb kellemetlenséget azért, hogy a bajbajutottak esélyt kapjanak a felépülésre, gyógyulásra.

Fotó: Heves MKI


 

Kapcsolódó képek:

Pár perc kellemetlenséggel akár három életet is meg lehet menteni Pár perc kellemetlenséggel akár három életet is meg lehet menteni Pár perc kellemetlenséggel akár három életet is meg lehet menteni
>>> További képek a galériában <<<