Hírek


Különleges gyakorlat a Tiszanána-Dinyésháti Kikötőben.
2019. szeptember 04. 15:34
Együttműködési gyakorlatot tartott a Tiszanána-Dinyésháti Kikötőben a katasztrófavédelem, a kiskörei vízi rendészeti őrs, valamint az önkéntes búvárszervezet 2019. szeptember másodikán.

A gyakorlat alapja volt az elmúlt időszakban előforduló és beavatkozást igénylő csónaktüzek tapasztalatainak feldolgozása, az esetleges beavatkozás gyakorlása és a beavatkozó szervezetek együttműködésének elmélyítése.

A gyakorlati elemeket megelőzte egy elméleti képzés ahol elsőként Csúr Péter rendőr alezredes bemutatta a vízi rendészet feladatait, eszközeit, valamint a Tisza-tavon előforduló vízi járműveket. Ezt követően Mátyás Dániel ismertette a könnyűbúvár felszereléseket, a betartandó biztonsági szabályokat, valamint a szükséges biztosítási feladatokat. A felkészítés zárásaként Sas Dániel tűzoltó százados ismertette az elmúlt időszakban előfordult kishajó tűzesetek tapasztalatait és a beavatkozások veszélyeit.

A gyakorlat során az első feltételezés szerint a kikötőben található lakóhajón a 2 fő utazik, akik a kikötőbe érve nem észlelték a gázzal működtetett hűtő gázcső meghibásodását, melyből folyamatosan szivárgott a gáz. Az egyik utas cigarettára gyújtott, ami hatására a felgyülemlett gáz berobbant. A robbanás következtében az egyik utas a vízbe esik eszméletlen állapotban, a másikat a hajó utasterében nem látják. A hajón tűz keletkezik, amely veszélyezteti az egyik utas életét és mellette lévő vízi járműveket. A tűzoltói beavatkozást a Tiszanána ÖT egysége kezdte meg, majd érkeztek a Hevesi és a Füzesabonyi Katasztrófavédelmi Örs egységei is.

A vízbe esett eszméletlen elsüllyedt személy keresésére pedig speciális egységeket (búvárokat) rendeltek a helyszínre a keresési feladatok végrehajtására. A gyakorlat idejére a vízi rendészet folyamatosan biztosította a beavatkozás helyszínét a vízi közlekedés korlátozásával.

Fotós: Juhász Lehel tű. fhdgy.

 

Kapcsolódó képek:

Különleges gyakorlat a Tiszanána-Dinyésháti Kikötőben. Különleges gyakorlat a Tiszanána-Dinyésháti Kikötőben. Különleges gyakorlat a Tiszanána-Dinyésháti Kikötőben.
>>> További képek a galériában <<<