Hírek


Abasári önkéntesek és egy gyöngyösi iskola képviseli megyénket az országos megmérettetésen
2019. április 12. 08:21
A katasztrófavédelmi ifjúsági verseny megyei fordulóján, melyet a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Heves Megyei Polgári Védelmi Szövetség támogatásával szervezett 2019. április 11-én Gyöngyösön, a Kálváriaparti Sport és Általános Iskola valamint az Abasári Önkéntes Tűzoltó Egyesület csapata szerezte meg az elsőséget.

A hideg, esős időjárásra tekintettel idén rendhagyó módon a gyöngyösi Kálváriaparti Sport és Általános Iskola tornatermében építették ki az állomásokat és versenypályákat a szervezők. Nyolc óra után folyamatosan érkeztek a versenyző csapatok és izgulva készülődtek a megmérettetésre.  Ezen a versenyen a múlt héten megtartott helyi fordulók legjobb hat általános és hat középiskolás csapata mérte össze tudását, ügyességét és gyorsaságát. Szemmel látható volt a verseny során, hogy a gyerekek alaposan felkészültek a feladatokra, voltak olyan versenyzők, akik már évek óta visszajárnak, rutinosak.

A versenyt Dr. Zólyomi Géza tű. ezredes a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője nyitotta meg és a rendhagyó körülmények között is sikeres versenyzést kívánt mindenkinek. Azt követően Koós Zoltán tű. alezredes, polgári védelmi főfelügyelő köszöntötte a résztvevőket, és ismertette velük a vetélkedő menetét. Ezután kezdetét vette az általános- és középiskolások csatája, a tét pedig nem más volt, mint az országos versenyen való részvétel kiharcolása.

A veszélyhelyzetekre való felkészülés összetett feladat, így nem csak a hagyományos – polgári védelmet, tűzbiztonságot és iparbiztonságot felölelő – feladatok vártak a csapatokra, hanem olyanok is, amelyek fejlesztik a környezetbiztonságot, az önmentési képességet, segítenek megteremteni az élhető környezetet.

Tizenkettő állomáshelyen kellett eredményesen teljesíteni a tanulóknak. Feladat volt egy katasztrófavédelmi kérdéseket tartalmazó teszt kitöltése, ellennyomó medence építése homokzsákokból, elsötétített gázálarcban tárgyak összeszedése irányítással, veszélyes áruk szállítására szolgáló szimbólum kirakása, mentőkötél felszedése, tűzoltó eszközök felismerése, szelektív hulladék összeszedése sílécbe bújva, szakszavakkal activity játék, váltófutás tűzoltó védőruhában, elsősegélynyújtás. A megmérettetésen mindegyik csapat egészséges versenyszellemben, kifejezetten jól teljesített. A helyezések az alábbiak szerint alakultak:

Általános iskolai kategóriában:

  1. Kálváriaparti Sport és Általános Iskola (Gyöngyös)
  2. Szent Gellért Katolikus Általános Iskola (Heves)
  3. Teleki Blanka Általános Iskola (Füzesabony)

Középiskolai kategóriában:

  1. Abasár ÖTE
  2. Berze Nagy János Gimnázium (Gyöngyös)
  3. Szt. Flórián Önkéntes Tűzoltó Egyesület (Füzesabony)

A csapatok az eredményhirdetésen  Plachi Péter tű. ezredestől, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesétől, valamint Nagy Sándor nyá. pv. ezredestől, a Heves Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnökétől vehették át az okleveleket, az érmeket és az első helyezetteknek járó kupát.

A két első helyezett jutott tovább a Budapesten a Városligetben tartandó felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny országos döntőjébe, ahol az ország legjobb csapataival mérkőzhetnek majd meg. A verseny lebonyolításában nagy segítséget nyújtott a Magyar Vöröskereszt gyöngyösi szervezete és a Kálváriaparti Sport és Általános Iskola.

Fotó: Hevesi Katalin tű. alez.


 

Kapcsolódó képek:

Abasári önkéntesek és egy gyöngyösi iskola képviseli megyénket az országos megmérettetésen Abasári önkéntesek és egy gyöngyösi iskola képviseli megyénket az országos megmérettetésen Abasári önkéntesek és egy gyöngyösi iskola képviseli megyénket az országos megmérettetésen
>>> További képek a galériában <<<