Hírek


Felhevült olaj kapott lángra - oltási tanácsok
2019. március 14. 15:46
Tűz ütött ki egy harmadik emeleti társasházi lakás konyhájában, Egerben, a Remenyik Zsigmond utcában, tegnap délelőtt. Étolaj gyulladt ki a tűzhelyen. A város hivatásos tűzoltói porral oltó készülék segítségével elfojtották a lángokat és kiszellőztették az érintett lakást. A lakóknak nem kellett elhagyniuk az épületet.

A tapasztalatok szerint az ilyen jellegű tüzeket vízzel próbálják oltani az emberek. Ez a legrosszabb megoldás, soha ne tegyük! Az égő olajba öntött víz hatására az olaj robbanásszerűen kivetődik az edényből. Emiatt a közelben tartózkodók égési sérüléseket szenvedhetnek, a kialakuló tűzgömb hatására pedig a konyhában lévő tárgyak meggyulladhatnak. A jelenség magyarázata egyszerű: a víz sűrűsége nagyobb az olajénál.

Helyes oltási módok:

  • Az égő edényre, olajsütőre tegyünk fedőt, így az égés azonnal megszűnik, és azonnal zárjuk el, vagy kapcsoljuk ki a tűzhelyet.
  • A kereskedelmi forgalomban kapható lángmentesített takaróval fedjük le az égő edényt.
  • A konyhában tartsunk készenlétben olyan tűzoltó készüléket, amellyel a konyhában keletkező bármilyen tűz (elektromos, olaj) biztonsággal eloltható.