Hírek


A szén-monoxid-mérgezés egész évben megelőzhető!
2019. február 11. 14:58
A közelmúltban egy felsőtárkányi család segélyhívást adott le, miszerint két gyermekük rosszul érezte magát, feltételezésük szerint szén-monoxid szivároghatott a fűtő berendezésből. Az egri hivatásos tűzoltókat riasztották, kiérkezésük előtt a mentők már a két fiatalt kórházba szállították. A lánglovagok mérőműszereik segítségével ki tudták mutatni a „csendes gyilkos” jelenlétét a levegőben. A család négy tagja enyhe szén-monoxid-mérgezést szenvedett.

A családnak nem volt szén-monoxid-érzékelő elhelyezve a gázüzemű berendezés közelében, pedig annak használatával megelőzhető lett volna a baj. A gázkazán. a gázüzemű átfolyós vízmelegítő, vagy gázbojler és a páraelszívók egyidejű működése esetén egy teljesen zárt fürdőszobában percek alatt elhasználódik a rendelkezésre álló levegő. Az így keletkező vákuum hatására az égéstermékek visszaáramlanak a kéményből a készülékbe, majd a fürdőszobába. A szén-monoxiddal kapcsolatos balesetek több mint fele a fürdőszobákban történik. Az okok között pedig a levegő utánpótlás hiánya szerepel az első helyen.

A fűtési szezon végével csökken valamelyest a szén-monoxid-mérgezés kialakulásának veszélye, de nem szűnik meg teljesen. Az egész évben használt gázüzemű átfolyós vízmelegítők, bojlerek és az időszakosan használt fatüzelésű kályhák, kandallók karbantartásának elmulasztása esetén a fűtési szezonon kívül is fennáll a szén-monoxid-mérgezés kialakulásának kockázata.

Biztonságunk érdekében ajánlott a hazai forgalomban lévő „megfelelő” minősítéssel rendelkező CO-érzékelők közül beszerezni. A vegyes tüzelésű és a nyílt égésterű gázüzemű berendezések használata fokozott figyelmet igényel. Az üzemeltetés biztonságát növeli egy helyesen felszerelt CO-érzékelő. Az érzékelőt a telepítési leírás szerint szereljük fel, a felszerelés után figyelmesen olvassuk át a használati utasítást. Az eszközök hasznos élettartamát a leírás tartalmazza, ami típustól függően hét és tíz év közé tehető. Ezen időtartam az eszközön elhelyezett matricán leolvasható, így időben tudunk gondoskodni a cseréről. A legtöbb hazai forgalomban lévő eszköz elemről üzemel. Az elem merülését hang- és fényjelzéssel tudatja a berendezés, de mi magunk is tesztelhetjük a „teszt” gomb megnyomásával. Ha bizonytalanok vagyunk az elem élettartamát illetően cseréljük le a készüléket. A CO-érzékelő életet menthet!

A CO-érzékelők pozitív listáját az alábbi linket tekintheti meg:

Megfelelő CO érzékelők

A nem megfelelő CO-érzékelők listája:

Nem megfelelő CO érzékelők