Hírek


Újabb kéményben keletkezett tűz – Előzzük meg a kéménytüzeket!
2019. január 10. 13:10
A kéményben lerakódott korom gyulladt ki egy családi házban Lőrinciben az Árpád úton, szerda éjszaka.

A hatvani hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal távolították el az égő égésterméket. Az eset során nem sérült meg senki, a lakóknak nem kellett elhagyniuk otthonukat.

Minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik. A kéménytüzek megelőzhetőek, ha az ingatlanban élők gondoskodnak a fűtőberendezés és a kémény karbantartásáról, tisztításáról és megfelelő tüzelőanyagot használnak. Aki szilárd tüzelőanyaggal fűt, az a begyújtáshoz ne használjon éghető folyadékot. Ne égessenek el színes papírt, műanyagot, festett, lakkozott, rétegelt vagy nedves fát, illetve háztartási hulladékot vagy fáradt olajat, mert ezek, amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Két hét alatt egy teljes szezonnak megfelelő vastagságú réteg alakul ki. A lerakódott koromréteg pedig leszűkíti a kémény belsejét, ami miatt visszaáramolhat a füst a házba, és ez a réteg azért is veszélyes, mert a fűtés hatására izzani kezd, akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet. Óvakodjunk továbbá a nyers, nedves fával való tüzeléstől is, mert az is környezetszennyező és ugyanilyen lerakódást okoz a kéményben.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, ha még nem tették meg, vegyék fel a kapcsolatot megyénk kéményseprőivel, akik a lakossági szolgáltatást térítésmentesen végzik. Személyesen a Klapka György utcai központunkban ügyfélfogadási időben van lehetőség időpontot egyeztetni, telefonon pedig a 1818-as központi számot hívva lehet beszélni a Heves megyei ellátási csoport kéményseprőivel. Ezen felül interneten is lehet időpontot meghatározni, a http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu honlapon.

Fotó: Illusztráció - Jóri András - BM OKF