Hírek


Fókuszban a társasházak, várjuk az érdeklődőket
2018. november 06. 14:08
A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egri és gyöngyösi kirendeltségei 2018. november 6. és 8. között „Társasházak napja” címmel konzultációs napokat tartanak a társasházak képviselői, lakóközösségek tagjai számára.

A rendezvénysorozat célja, hogy széleskörű tájékoztatást adjanak a követendő tűzmegelőzési szabályokról, ezzel is növelve a lakók biztonságát.

Az emberek mindennapjait érintő, gyakorta felmerülő témákról adott részletes tájékoztatást - sajtótájékoztató keretében - Rónai Róbert tűzoltó alezredes, az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályvezetője kedden délelőtt.

Az alezredes először kitért a tűzmegelőzés fontosságára, elmondta, hogy a kimutatások szerint a lakástüzek keletkezésének helye jellemzően a konyha területe, továbbá, hogy a lakástüzek döntő többsége emberi mulasztásra, vagy a szabályok be nem tartására vezethető vissza. A tájékoztatón kiemelte, hogy minél magasabb az épület, annál szigorúbb a szabályozás, mert egy esetlegesen bekövetkező tűz során a lakók nagy száma és az épület kiterjedése miatt a mentés nehezebb.

A katasztrófavédelem átfogó ellenőrzések keretében vizsgálja, hogy a tűzvédelmi szabályokat a társasházak betartják-e. Megyénkben a leggyakrabban feltárt hiányosságok: szabálytalan tárolás, menekülési útvonal szűkítése, tűzvédelmi berendezések és menekülési útvonalak jelöletlensége, hő és füstelvezetők nem megfelelő működése és a villamos és villámvédelmi felülvizsgálatok hiánya. Ezek a hatósági ellenőrzések mindig a lakók biztonságát hivatottak szolgálni, annak érdekében, hogy ne következzenek be tragédiák. A tapasztalatok alapján elmondható, hogy az emberek egyre komolyabban veszik a tűzvédelmi előírásokat, belátják, hogy a szabályok betartásával akár életeket is menthetnek.

Fontos hogy a tűzoltóság számára a felvonulási terület biztosítva legyen, azt ne foglalják el parkoló autók és a fák ágai ne akadályozzák a magasból mentő vagy létrás tűzoltó gépjárműveket a mentési munkálatokban.

Az Egri és Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltségek hatósági osztályainak szakemberei a mai naptól csütörtökig 10:00 órától 16:00 óráig várják a lakástulajdonosokat, bérlőket, közös képviselőket, lakásszövetkezeti tagokat, akik közvetlenül fordulhatnak a katasztrófavédelemhez a társasházak tűzvédelmével kapcsolatos kérdéseikkel.

Fotó: Hevesi Katalin tű. alez.


 

Kapcsolódó képek:

Fókuszban a társasházak, várjuk az érdeklődőket Fókuszban a társasházak, várjuk az érdeklődőket Fókuszban a társasházak, várjuk az érdeklődőket