Hírek


A mustgáz veszélyei
2018. szeptember 13. 12:31
A mustgáz miatt bekövetkezett baleseteknél végrehajtandó életmentési feladatok gyakorlása volt a célja annak a mentési gyakorlatnak, melyet a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, közösen a Heves Megyei Tűzmegelőzési Bizottsággal tartott szerdán, Egerben, a Demeter Borászat pincéjében.

A feltételezett helyzet az volt, hogy egy borospince az erjedés folyamán mustgázzal telítődött, az éppen ott dolgozó emberek pedig rosszul lettek, saját erejükből már nem tudtak kijönni. A többi dolgozó a tűzoltók segítségét kérte, akik légzőkészülékben indultak a pincébe, ott gázdetektorral folyamatosan mérték a gáz koncentrációját. Amint megtaláltak a bajbajutottakat, azonnal pót légzőálarcot adtak rájuk, hogy mielőbb oxigénhez juttassák őket, majd hordágyon kihozták és átadták a mentőknek. Az ilyen baleseteknél a legfontosabb az életmentés. Volt már arra is példa, hogy a bajba jutotton segíteni akaró ember is rosszul lett a pincében, mert légzésvédelem nélkül indult társa mentésére.

Az ilyen gyakorlatok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy ha hasonló éles helyzet alakul ki, a tűzoltók a már begyakorolt és átismételt eljárásrendet gyorsan és szakszerűen tudják alkalmazni a beavatkozás során, hiszen itt az idő a legkritikusabb tényező, néhány perc is életet menthet.

A mustgázzal kapcsolatos balesetek a borospincék szellőztetésével, illetve szén-dioxid-érzékelők telepítésével megelőzhetőek. Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy gyertyával ellenőrzi a pince biztonságát. Fontos azonban, hogy a gyertyát ne vállmagasságban, előre kinyújtott kézben tartsa a pincébe igyekvő, hanem eressze derékmagasság alá. A legegyszerűbb megoldás egy lapátra - vagy más kerti szerszámra - helyezett mécsest, gyertyát tartani lábmagasságban. Amennyiben a láng kialszik, akkor nincs elegendő oxigén a pincében, azonnal el kell hagyni a helyiséget.

A szén-dioxiddal telített helyiségbe csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet biztonságosan bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

Fotós: Berán Dániel

 

Kapcsolódó képek:

A mustgáz veszélyei A mustgáz veszélyei A mustgáz veszélyei
>>> További képek a galériában <<<