Hírek


Konyhai oltóberendezések ellenőrzése
2018. június 08. 10:12
A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a konyhai olajsütő berendezések üzemeltetése során keletkezett tüzek tapasztalatai alapján – megelőzési céllal – tájékoztatja a Heves megyében működő főzőkonyhák, éttermek üzemeltetőit az olajsütő berendezéseket, valamint a nagykonyhai oltóberendezéseket érintő tűzvédelmi előírásokról.

A zsiradékkal, olajjal végzett sütés technológiailag számos veszélyt hordoz magában, jelentős körültekintést követel a konyhai személyzettől. A legnagyobb kockázattal azokban a létesítményekben kell számolni, amelyek nagy kapacitásúak, vagy olyan épületben vannak, amelynek eleve nagyobb a tűzkockázata – ilyenek például a bölcsődék, óvodák, iskolák, szociális otthonok, társasházban üzemelő éttermek, gyorséttermek, nagyszámú vendéget befogadni képes szállodák, kórházak, bevásárlóközpontok, ipari létesítmények.  

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat alapján az olajat, zsiradékot felhasználó, feldolgozó, azon nagykonyhai készülékek esetében, ahol a készülékek összteljesítménye meghaladja az 50 kilowattot, nagykonyhai tűzoltó berendezést kell kiépíteni és üzemben tartani. Ebbe a teljesítménybe a készülék mellett a felhasznált olaj/zsiradék minden kilogrammját egy kilowatt teljesítménnyel is figyelembe kell venni. A közös elszívóernyővel rendelkező készülékek teljesítményét össze kell adni.

A létesítési és használati szabályok betartásának ellenőrzéséhez a katasztrófavédelem rendelkezik hatósági jogkörrel. Felhívjuk az üzemeltetők figyelmét, hogy az éttermek, konyhák szellőzőrendszerét félévente tisztíttatni, majd annak elvégzését írásban igazolni kell.

Mind a létesítési előírások, mind az üzemeltetésre, karbantartásra vonatkozó előírások betartása elengedhetetlen ahhoz, hogy az oltóberendezések üzemképesek legyenek és szükség esetén meg tudják fékezni, el tudják oltani az olajsütő berendezésben keletkező kezdeti tüzeket, ezáltal elősegítve a biztonságos üzemeltetést.

Letölthető dokumentum:

Nagykonyhai oltóberendezésekkel kapcsolatos előírások

Fotó: Heves MKI