Hírek


Továbbképzés katasztrófavédelmi műveletirányítóknak és tűzoltóknak
2018. február 08. 09:50
Továbbképzést tartottunk a tűzoltóságok ügyeleti szolgálatot ellátó tűzoltói részére, a múlt héten.

A továbbképzésen Gombás Gábor tű. alezredes, főügyeleti osztályvezető felhívta a figyelmet az együttműködés és a kapcsolattartás fontosságára, valamint arra, hogy a műveletirányítás összetett feladat. A műveletirányítók fogadják a segélyhívásokat, megszerzik a szükséges adatokat és értékelik azt. Az értékelés után pedig megteszik a szükséges intézkedéseket: riasztják a káresemény felszámolásához szükséges tűzoltó erőket és eszközöket, ha szükséges értesítik a társszerveket, önkénteseket és a szolgáltatókat. A beavatkozás során folyamatos kapcsolatot tartanak a helyszíni kárhelyparancsnokkal és más beavatkozókkal.

A képzésen résztvevők tájékoztatást kaptak a káresemények bejelentésének kezeléséről, a riasztások kiadásáról, veszélyes anyag beazonosításának lehetőségeiről, a Pajzs rendszer használatáról, mely a műveletirányítás térinformatikával támogatott központi informatikai rendszere, amely rendelkezik káresemény-kezelési és riasztási modullal. A képzés végén „tömeges esemény” kezelési gyakorlatot tartottak, melynek keretén belül gyakorolták, hogy az egyszerre, nagy számban beérkező segélyhívásokat hogyan kell szakszerűen és a lehető leggyorsabban kezelni.

Fotó: Heves MKI


 

Kapcsolódó képek:

Továbbképzés katasztrófavédelmi műveletirányítóknak és tűzoltóknak Továbbképzés katasztrófavédelmi műveletirányítóknak és tűzoltóknak Továbbképzés katasztrófavédelmi műveletirányítóknak és tűzoltóknak
>>> További képek a galériában <<<