Hírek


Színtelen, szagtalan és nagyon veszélyes a szén-monoxid gáz
2018. január 10. 14:57
A szén-monoxid-mérgezések gyakorisága megnő a téli időszakban, azonban az év minden napján jelenlévő veszélyről van szó. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szeretné felhívni a figyelmet arra, hogyan lehet megelőzni az ilyen típusú baleseteket.

2017-ben a Heves megyei tűzoltókat harmincnégy alkalommal riasztották olyan esetekhez, ahol szén-monoxid-mérgezés gyanúja merült fel. Sok esetben a CO vészjelzők helyesen jelezték a veszélyes gáz jelenlétét, de a csendes gyilkos emberi életet nem követelt megyénkben a tavalyi évben.

A szén-monoxid veszélyes mennyiségű feldúsulása a lakásban alapvetően a következő okokra vezethető vissza:

  • Nem megfelelő a nyílt lánggal égő berendezés műszaki kialakítása.
  • A nyílt lánggal égő berendezés levegő utánpótlása nem biztosított.
  • Elmaradt a berendezések karbantartása, tisztítása, vagy a kéményseprés.
  • Több légmozgást előidéző berendezés együttes használata miatt is kialakulhat veszélyes gázkoncentráció, például páraelszívó és vízmelegítő együttes használatakor

Azok a berendezések, amelyek nyílt égésterűek, vagyis a szoba levegőjét használják az égéshez, szellőzőkön és az ajtók és ablakok légrésein keresztül juthatnak oxigénhez. Az évszázadokon át használt fakeretes nyílászárók légrésein az égéshez szükséges levegő akadálytalanul áramolhatott be a lakótérbe. Az újonnan beszerelt, jól szigetelő nyílászárók légáteresztő képessége minimális, ezért jelentősen csökken az épületbe bejutó oxigén mennyisége. Ha más módon nem biztosított a levegő pótlása, akkor a tüzelőberendezés gyorsan elhasználja az égéshez a helyiség oxigénjét, és vákuum keletkezik Egyre tökéletlenebb égés alakul ki, és a szén-monoxid halálos mennyiségben való megjelenése csak idő kérdése.

A mérgezéses esetek körülbelül egynegyede a fürdőszobában következik be, hiszen e helyiségek alapterülete és légtere jellemzően kicsi. A vízmelegítő vagy a kazán működése során elhasználja a helyiség levegőjét, ezért nagyon fontos a fürdőszoba megfelelő szellőzéséről gondoskodni. Ha letakarjuk a szellőzőt, máris életveszélyes állapotot teremtettünk.

Más épületgépészeti berendezések jelentősen ronthatják a tüzelőberendezések levegőellátását és az égéstermék elvezetését. A konyhai páraelszívók, a mellékhelyiségek szagelszívói, különböző tüzelőanyaggal üzemeltetett kéményes, nyílt égésterű tüzelőberendezések lakáson belüli együttes üzemeltetése, a központi porszívó, a szárítós mosógép, a mobil klíma egyidejű működése mind szerepet játszhat a csendes gyilkos keletkezésében.

  • Gondoskodjon arról, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék, a feltárt hiányosságok megszüntetésével együtt járó költségeket ne tekintse feleslegesnek, az a biztonság alapfeltétele!
  • Rendszeres időközönként vizsgáltassa meg, hogy tüzelőberendezései megfelelőek!
  • Körültekintően üzemeltesse tüzelőberendezéseit, mindig gondoskodjon megfelelő levegő-utánpótlásról!
  • Csak a megengedett tüzelőanyagot használja, ne égessen háztartási hulladékot, használt ruhát, nedves fát, lakkozott-, festett bútordarabokat!
  • Használjon szén-monoxid-érzékelőt, válasszon megfelelő típust és tartsa be a gyártó előírásait!

Fotó: BM OKF