2015


A katasztrófavédelem kiemelt célja a lakosság hiteles tájékoztatása, amelynek biztosításához elengedhetetlen, hogy megfelelő minőségű fotók készüljenek a beavatkozások vagy rendezvények alkalmával. Egy-egy tűzoltói beavatkozást igénylő káresemény helyszínén gyakran a kiérkező tűzoltókra hárul a fotókészítés feladata. Kollégáink kiváló felvételeket készítenek, amelyet szeptembertől díjazunk is. 2014. szeptemberétől kezdődően havonta kihirdetjük megyei szinten „A hónap fotóját” a kollégáink által készített képek közül, terveink szerint igazgatóságunk, majd a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is kihirdeti majd az „Év fotóját”.

2015. január hónap fotója:

Egy órával éjfél után érkezett a bejelentés 2015. január 1-én, miszerint több körbála lángra kapott Kisgombos külterületén. Mire kiérkeztek a hatvani hivatásos tűzoltók, addigra már száz körbála teljes terjedelemben lángolt. Három vízsugárral azonnal megkezdték a beavatkozást a tűzoltók. Öt órába telt mire az egységek megfékezték a lángokat. Ennél a tűzesetnél készült 2015. január hónap legjobb fotója, amelyet Bereczi László tű. főtörzsőrmester, a Hatvani Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltója készített. 

2015. február hónap fotója:

A Heves Megyei Katasztrófavédlemi Igazgatóság és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület 2015. február 19-én, Kékestetőn tartotta a Téli Sportnapot és a 2015. évi Tűzoltó Síversenyt. A síelésen és a snowboardozáson kívül a résztvevők kipróbálhatták magukat sífutásban, terepfutásban, sítájfutásban, biatlonban, de akik egyáltalán nem tudnak síelni, azok sem unatkozhattak, hiszen megtapasztalhatták a téli sportélményt egy kicsit komfortosabb körülmények között, egy fűtött sátorban. 2015. február hónap legjobban sikerült képe ezen a jó hangulatú versenyen készült, amelyet Mérai Péter tű. őrnagy, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője készített.

2015. március hónap fotója:

Kigyulladt és teljes terjedelmében lángolt egy negyven négyzetméteres melléképület Heves- Alatkán 2015. március 4-én. A hevesi katasztrófavédelmi őrs tűzoltóit riasztották a tűzesethez, mivel nem volt a közelben működő tűzcsap, így Jászberényből egy vízszállító érkezett, annak érdekében, hogy a vízellátás biztosítva legyen. Végül két vízsugár segítségével két óra alatt fékezték meg a lángokat a tűzoltók. Ennél a tűzesetnél készült március hónap legjobb fotója, amelyet Törőcsik Norbert tű. őrmester, a Hevesi Katasztrófavédelmi Őrs tűzoltója készített.

2015. április hónap fotója:

Látványos gyakorlatot tartott igazgatóságunk a petőfibányai közúti alagútban április 1-jén. A megoldandó feladatok között szerepelt balesetben megsérült, a roncsokba beszorult emberek mentése és természetesen tűzoltás is. A tűzoltók gyakorlatra való kiérkezésének pillanatát kapta el Szabó Gábor tű. hadnagy, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeletese, így április hónap legjobb fotójának választottuk.

2015. május hónap fotója:

Május 30-án Makláron tartották a Heves megyei önkéntes tűzoltók versenyét. A megmérettetésen a nevező csapatok bemutatták az úgynevezett vizes és száraz szerelési tudásukat. Tizenegy településről huszonnyolc csapat vette birtokba a maklári sportpályát azért, hogy megmutassák melyik a legjobb egyesület. Mérai Péter tűzoltó őrnagy, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője az egyik önkéntes férfi csapat kismotorfecskendő-szerelését fotózta, az egyik kép olyan jól sikerült, hogy május hónap legjobb fotójának választottuk.

 

2015. június hónap fotója:

Egy boconádi iskola gyereknapján készült június hónap legjobb fotója. Az Ollári Róbert c. tű. főtörzsőrmester által készített képekből kitűnik, hogy nagyon jól érezték magukat a gyerekek, amikor az iskolában meglátogatták a tűzoltók a lurkókat. A kis diákok megismerkedhettek a tűzoltók gépjárművével, az azokon lévő felszerelésekkel, speciális eszközökkel és védőruházatokkal, de még vízsugárral is célba lőhettek. A gyereknapon a kicsik önfeledt szórakozását örökítette meg fényképezőgépével Ollári Róbert c. tű. főtörzsőrmester, a Hevesi Katasztrófavédelmi Őrs beosztott tűzoltója, az egyik felvétele olyan jóra sikerült, hogy június hónap fotójának választották.

2015. július hónap fotója:

Július 17-én Bátonyterenyére, egy szeméttűzhöz riasztották a pétervásárai katasztrófavédelmi őrs tűzoltó egységét. Segítségnyújtásra siettek a pétervásáraiak, a salgótarjáni egységek megsegítésére.Több száz négyzetméteren lángolt az összehordott szemét a bátonyterenyei telephelyen. Dulai Zoltán c. tű. főtörzsőrmester, a Pétervásárai Katasztrófavédelmi Őrs gépjárművezetője ragadott fényképezőgépet, hogy megörökítse a felcsapó lángokkal küzdő tűzoltók megfeszített munkáját.

2015. augusztus hónap fotója:

Háromszázhatvan körbála kapott lángra Mátraderecskén augusztus 4-én este. A pétervásárai katasztrófavédelmi őrs egységét és az egri hivatásos tűzoltókat riasztották az esethez. Két vízsugárral, kéziszerszámokkal és erőgépekkel húsz óra alatt oltották el a háromszázhatvan bála tüzét az egységek. A munkálatok alatt Derda József c. tű. törzszászlós, a Pétervásárai Katasztrófavédelmi Őrs szerparancsnoka ragadott fényképezőgépet, hogy megörökítse a lángokkal küzdő tűzoltók munkáját.

2015. szeptember hónap fotója:

Munkagép vágott át egy gázvezetéket Egerben, a Mária úton, szeptember 1-jén délután. Az egri tűzoltókat és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot riasztották a helyszínre, de rajtuk kívül az egri polgári védelmi- és iparbiztonsági felügyelő, a tűzoltóparancsnok, valamint a járási katasztrófavédelmi megbízott is a helyszínre sietett. Széplaki Zoltán tűzoltó főhadnagy az egri járás katasztrófavédelmi megbízottja, aki szintén az egri gázszivárgáshoz vonult, hogy segítse a kimenekítésben résztvevő kollégák munkáját. Mindeközben fényképezőgépet ragadott és lefotózta a beavatkozó tűzoltók munkáját.

2015. október hónap fotója:

Egy családi ház kéménye kapott lángra Mónosbélen október 3-án éjszaka. A bélapátfalvai önkormányzati tűzoltókon túl Sas Dániel tűzoltó főhadnagy, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tisztje is a helyszínre vonult, aki a kéményből feltörő lángokat fényképezőgépével megörökítette.

2015. november hónap fotója:

November 25-én a RUAG Ammotec Magyarországi Zrt-nél tartott felkészítést a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a tűzvizsgálóknak.A továbbképzésen a száraz elméleten kívül gyakorlati oktatásban is részesültek a résztvevők. A szabadtéri bemutatón a lőszergyár által tárolt és felhasznált lőpor égési tulajdonságait szemléltették a tűzvizsgálóknak. Először csak egy kisebb láng jelezte a lőpor begyulladását, de ezt követően hatalmas lángcsóva fejlődött ki. A jelenséget a továbbképzés szervezője Mérai Péter tűzoltó alezredes, tűzoltósági főfelügyelő örökítette meg fényképezőgépével.

2015. december hónap fotója:

2015. december 22-én tűz ütött ki egy egri családi házban a Verőszala utcában. A helyi hivatásos tűzoltókat és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot riasztották a helyszínre. A lángoló házban még a tűzoltók kiérkezése előtt felrobbant egy gázpalack. Három vízsugárral oltottak az egységek, valamint megbontották a tető- és födémszerkezetet, hogy a még izzó és parázsló részeket elfojtsák. A beavatkozás ezen időszakában ragadott fényképezőgépet Kiss Róbert c. tű. törzsőrmester, egri tűzoltó, aki dokumentálta az eseményeket a géppel.